Renovatiewerken voor De Schuur in Webbekom

Het stadsbestuur van Diest plant renovatiewerken aan het ontmoetingscentrum De Schuur in Webbekom. De keuken en twee buitendeuren worden vernieuwd, er komen verstevigingen aan het dak, de zoldervloer wordt geïsoleerd en er gebeuren verfwerken. Het bestuur bestelt ook een bouwstudie waarin de mogelijkheden voor een toekomstige nieuwbouw in kaart worden gebracht.

Structurele en visuele verbetering

In 2019 nam de stad het pand van ontmoetingscentrum De Schuur in Webbekom in erfpacht. De noodzakelijke onderhoudswerken zijn ondertussen uitgevoerd om het gebouw te blijven gebruiken is een grondige renovatie nodig. Er zijn nu enkele structurele en visuele verbeteringswerken gepland.

Bevoegd schepen Monique De Dobbeleer gelooft sterk in de rol van ontmoetingshuizen. Zij zijn volgens haar cruciaal in de ondersteuning van het dorpsleven, zorgen voor sociale cohesie en gaan eenzaamheid en verzuring tegen. De nieuwbouw ‘t Molenhuis in Molenstede is al een tijdje klaar. De Ketel in Kaggevinne kreeg een nieuwe keuken en er gebeurden opfrissingswerken. De plannen voor de nieuwbouw in Deurne liggen klaar. Die werken starten volgend jaar. Scafnis in Schaffen was al in orde. Nu volgen dus ook de renovatiewerken in De Schuur in Webbekom.

Volgens voorzitter van de beheergroep van De schuur Kris Wouters is het huidige gebouw tot op de draad versleten. De mensen in Webbekom hebben volgens hem nood aan een plek om samen te komen. De druk bijgewoonde activiteiten van het feestcomité van Webbekom bewijzen dit maar ook de activiteiten van de toneelvereniging en Samana zorgen voor de nodige animo. De Schuur is momenteel de enige zaal in het dorp.

Geplande werken

De dakstructuur van De Schuur wordt verstevigd door een versterking op de spanten te plaatsen. De zoldervloer wordt opnieuw geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast worden twee buitendeuren vernieuwd, die nu omwille van ouderdom en slijtage niet meer functioneel zijn. Het gaat om de dubbele houten inkomdeur, die na vernieuwing opnieuw als hoofdingang moet dienen. De deur in de achtergevel zal dienst doen als nooduitgang.

Ook de binnenruimtes worden aangepakt. De keuken krijgt een nieuwe tegelvloer, nieuwe wandafwerking met spatwanden of tegels, nieuwe keukentoestellen en werktafels. De werktafels en keukentoestellen zijn mobiel, en kunnen dus ook dienstdoen in latere vernieuwingsfases.

Verder worden de zalen opnieuw geverfd en opgefrist.

Budget

In totaal investeert de stad 41.132 euro in de vernieuwingswerken van de deuren, keuken, houtwerken aan het dak, isolatie van de zoldervloer en verfwerken.

De stad plant ook een bouwstudie, waarin de noden en verwachtingen voor een mogelijke toekomstige nieuwbouw in kaart worden gebracht. Dat gebeurt in samenwerking met een lokale werkgroep.

Geef een reactie