Eerste ooievaar nestelt op broedpaal naast Maagdentoren

Het broedpalenprogramma voor ooievaars van het Regionaal Landschap Noord-Hageland heeft meteen succes. In de Demerbroeken werden vorige maand twee van in totaal tien palen geplaatst en vorige vrijdag al landde een eerste ooievaar op de paal die het kortste bij de Maagdentoren staat.

Aanvankelijk kwam het dier de omgeving vooral verkennen maar zondagochtend was de ooievaar nadrukkelijk aanwezig op de paal.

Naast de palen in Zichem plaatst RLNH ook broedpalen in Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo.

Een ooievaar heeft behoefte aan een zeer uitgestrekt gebied om voedsel te verzamelen. De Demerbroeken zijn alvast erg geschikt. Ooievaars eten grote insecten, kleine zoogdieren en amfibieën zoals hagedissen, slangen en muizen. 

De installatie van de tien broedpalen kreeg steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het ganse project zal zo’n 30.000 euro kosten.

Geef een reactie