Nieuw interventievoertuig politiezone Demerdal is specifiek uitgerust voor politiehonden

De Mechelse herder Stiyx, de patrouillehond van politiezone Demerdal, en inspecteur Dorien Couwberghs, hebben goede vooruitzichten. De politiezone Demerdal neemt namelijk een nieuw voertuig in dienst dat specifiek werd uitgerust voor patrouilles met honden.

Het interventievoertuig is een Mercedes-Benz Vito en het werd geleverd via Mercedes-Benz Groep VDH. De Vito wordt geproduceerd zoals een normale standaardwagen maar wordt daarna door een gespecialiseerde firma volledig omgebouwd met alle voorzieningen die een interventiewagen bij de politie nodig heeft. In dit geval komen daar ook nog eens een specifieke uitrusting voor twee patrouillehonden bij.

De nieuwe Vito heeft een dubbele operationele functie. Hij kan gebruikt worden als voertuig voor de hondenbegeleiders maar net zo goed kan het ingeschakeld worden als patrouillewagen. Er is achterin plaats om twee personen te vervoeren. Dat kunnen arrestanten zijn.

De ruiten van interventievoertuigen worden standaard bestickerd om de anonimiteit van mensen die in het voertuig getransporteerd worden te garanderen. Die bestickering is voor dit voertuig in het wit uitgevoerd. Dat is specifiek voor de honden bedoeld en moet in de zomer de warmte afremmen. Honden hebben daar namelijk meer last van. Er is ook een ventilatiesysteem opgebouwd en de airco kan blijven draaien als de wagens til staat.

De Mercedes Vito is het eerst geleverde voertuig van vier combi’s die besteld zijn voor de politiezone. Eerder dit jaar werd al een bijkomend nieuw anoniem voertuig in dienst genomen.

Burgemeester van Diest Christophe De Graef maakt bekend dat de kostprijs van het nieuwe voertuig 81.660 euro bedraagt. De burgemeester publiceert ook de bijdrage van de stad aan de politiezone. In 2022 was dat nog 3.798.570 euro maar in 2023 zal die bijdrage stijgen naar 4.225.332 euro. Dat is een stijging met ongeveer 12%.

Fotocredits Christophe De Graef | Politiezone Demerdal

Geef een reactie