Monumentenwachters gaan drones inzetten

De monumentenwachters in Vlaams-Brabant gaan drones gebruiken om de schade aan waardevolle gebouwen te detecteren en de omvang van de werken precies in te schatten. Tot nu toe moesten een aantal inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen gebeuren met touwen, de inzet van klimtechnieken en ladders. Kerktorens bijvoorbeeld maar ook op kastelen en torens.

Je ziet hier een monumentenwachter bezig op de kerktoren in Leuven.

De inzet van een drone kan niet alleen een vervanging zijn van een interventie door een monumentenwachter, het kan ook een interessante aanvulling op de visuele inspecties zijn. De drone levert haarscherpe foto’s van schade, die anders misschien onopgemerkt blijft.

​De wachters schatten zelf in of de inzet van een drone een meerwaarde betekent bij een inspectie. Eventuele veiligheidsrisico’s en/of beperkingen door de regelgeving spelen ook mee in de beslissing.

Drones moeten voldoen aan regels en vergunningen

De inzet van drones is niet onbeperkt en moet voldoen aan Europese regels. Het type drone en de locatie waar gevlogen wordt, bepalen wat wel en niet toegelaten is. Gedeputeerde voor erfgoed Tom Dehaene legt uit dat de monumentenwachters de verplichte opleidingen volgen om een drone te mogen besturen. Ze zijn dan ook op de hoogte van de geldende regelgeving en vergunningen. ​Bij het gebruik van de drone en de door de drone gemaakte beelden houdt de verantwoordelijke wachter rekening met de privacy-regels.


Geef een reactie