Studenten UCLL halen bijna 6000 euro op voor TEJO-huis in Leuven

TEJO Leuven, dat staat voor Therapeuten voor Jongeren, is een vrijwilligersorganisatie die anoniem en gratis kortdurende therapeutische begeleiding biedt aan jongeren. Luna Truyen, Lien Borgions en Pauline Boogers studenten organisatie en management aan Hogeschool UCLL, kwamen daar gisteren een cheque van 5917,25 euro overhandigen. Dat is de opbrengst van 23 inzamelacties waar 105 leerlingen aan hebben mee gewerkt.

De jongeren kozen er zelf voor om zich in te zetten voor TEJO. De nood aan onmiddellijke therapeutische begeleiding blijft groot. Sinds de opstart in september 2019 kregen meer dan 1000 jongeren therapeutische begeleiding, waaronder 40% studenten.  Elke week zetten 5 jongeren de eerste stap om hulp te vragen. In 2022 waren dat er 330 in totaal.  Volgens Filip Mels van TEJO Leuven is het idee dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk een enorm hoge lat die door onze cultuur gecreëerd wordt. Dat brengt veel druk met zich mee.

Samen in beweging

Het bedrag werd opgehaald via een grote variatie aan acties. Studenten kozen voor events zoals karaoke-, quiz- en fuifavonden tot de verkoop van onder meer kant-en-klaar kotpakketten. Er waren twee voorwaarden om een idee uit te werken: het moest realistisch en haalbaar zijn. Dat laat ruimte voor veel creativiteit. De groep van Luna, Lien, Pauline, Floor en Emma is begonnen met een post-it sessie waar ze al onze gekke ideeën opschreven. Daaruit kozen ze uiteindelijk voor de verkoop tweedehandskledij.

Zonder wachtlijsten

Na wachttijden in april en mei, verzekert TEJO inmiddels hun werking met 31 therapeuten en 21 medewerkers. Ze ondersteunen ook diegenen die nood hebben aan een langer traject. Volgens Luc Deneffe van TEJO neemt het aantal therapeuten dat bereid is om vrijwillig enkele uren per week gratis therapeutische begeleiding te geven, toe. De zesduizend euro zal besteed worden aan de jaarlijks kost van 40.000 euro die nodig is om het Leuvense TEJO-huis te runnen. De Stad Leuven heeft voor de komende jaren een engagement uitgesproken voor de helft van dat bedrag. De andere helft komt van giften van burgers en bedrijven.

Geef een reactie