Stadbestuur Diest gaat 10 openbare gebouwen energiezuinig maken

Het stadsbestuur van Diest zet een volgende stap om 10 van haar gebouwen energetisch te renoveren en te onderhouden. Het gaat over het stadhuis, Huis 30, Den Amer (CC Diest), de gemeentescholen in Molenstede en Schaffen, de ontmoetingscentra in Kaggevinne en Schaffen, de feestzaal Vleugt, ‘t Kevertje en de buitenschoolse kinderopvang de Kliek in Molenstede.

Op de gemeenteraad van 23 januari 2023 werd de zogeheten selectieleidraad goedgekeurd om in zee te gaan met een ESCO, Energy Service Company. Dat is een publieke of private organisatie die integrale energieoplossingen levert aan zijn klanten. Esco’s concentreren zich op het verbeteren van de energie-efficiëntie of energiebesparingen in bestaande gebouwen. In Diest zal de ESCO focussen op het elektriciteitsverbruik van de gebouwen (verledding, installeren van zonnepanelen …) en het aardgasverbruik (stookplaatsrenovaties, leidingen isoleren en andere optimalisaties …)

Voor de technische en juridische begeleiding van dit relatief complexe aanbestedingsproces wordt een beroep gedaan op het Vlaams Energiebedrijf (VEB).

Schepen van milieu Rick Brans verduidelijkt dat de kosten van de werken volledig worden vergoed met de verminderde energiekosten. Het stadsbestuur voorziet gedurende 4 jaar nog eens 75.000 euro per jaar extra, om bijkomende kosten te financieren. in eerste instantie gaat dat geld dienen om daken, zolders en muren te isoleren.

Geef een reactie