Enorme ravage bij golf van inbraken, daders mikken op cash geld

Zaakvoerster Brenda Jacobs van de speciaalzaak La Bas staat er wat verslagen bij. De vitrine van haar bistro tegenover het station van Diest is vannacht volledig vernield door inbrekers. Ook binnen is er redelijk wat schade. Onder meer de kassa staat open en zal allicht leeg gemaakt zijn. Hoe groot de schade binnen effectief is kunnen Brenda Jacobs en Steve Van Laer nog niet inschatten. Het CSI team was vanochtend nog bezig met het sporenonderzoek en de zaakvoerders konden daardoor de verbruiksruimte van La Bas niet betreden.
“Het wordt echt te veel”, zegt Brenda. “Eerst de pandemie, daarna de werken aan het stationsplein en nu dit weer.”

Brenda Jacobs en Steve Van Laer werden vanmorgen verwittigd door een buurvrouw die haar parkeerschijf kwam leggen. Haar wagen stond tegenover La Bas en zij merkte de schade als eerste op. Zij heeft rond twee uur ‘s nachts ook lawaai gehoord maar ze weet niet zeker of dat met de inbraak te maken had. De buurvrouw vond het telefoonnummer van Brenda en Steve via Facebook. Na haar telefoontje zijn de zaakvoerders van La Bas uiteraard onmiddellijk ter plaatse gekomen. Toen ze de schade zagen wilde Brenda ook de zaakvoerster van het vlakbij gelegen Spoorcafé verwittigen. Steve Van Laer ging even kijken of zij misschien al in het café waren en zag dat ook daar op een vergelijkbare manier ingebroken was. De vitrine is er volledig geforceerd en het glas is stuk gebroken, de kassa is opengebroken maar de inbrekers hebben er ook drank mee genomen.

Schoenen achter gelaten

Vreemd genoeg hebben de inbrekers in Het Spoorcafé ook hun schoenen achter gelaten. Brenda Jacobs denkt dat ze vermoeden dat ze te veel sporen hebben gemaakt. Door de werken ligt er veel zand en er zijn binnen nogal wat voetsporen zichtbaar. In Het Spoorcafé hangen echter camera’s. De daders zouden daar duidelijk herkenbaar gefilmd zijn.

Ook op andere plaatsen in Diest werd vannacht ingebroken in handelszaken. Onder meer in de speciaalzaak voor kantoorbenodigdheden Klavertje Vier en bij een kapper zijn dieven gepasseerd. De voorbije weken kregen ook andere steden met dit fenomeen van een golf van inbraken in dezelfde nacht te maken. Onder meer in Tienen werd op één nacht in acht handelszaken ingebroken. Het patroon lijkt telkens hetzelfde te zijn. De daders forceren de deur en de vitrine waardoor ze veel materiële schade veroorzaken. Ze mikken daarna op cash geld. Dat is echter in de meeste zaken niet of in beperkte mate aanwezig waardoor de schade veel groter is dan de buit.

De vitrine van bistro La Bas werd vernield en de deur werd geforceerd

Ook in Het Spoorcafé werd de vitrine stuk geslagen door inbrekers

One comment

Geef een reactie