Voorzitter van Groen Vaneeckhout pleit voor engagement over de partijgrenzen heen

De nieuwjaarsreceptie van Groen Diest verloopt al enkele jaren volgens een vast scenario. De partij mikt niet op een breed publiek maar eerder op een aantal leden en sympathisanten en op de collega’s politici.
Het nieuwjaarsglas wordt geheven in De 1000 Hemmekes, een sympathieke kleine kroeg in de Koning Albertstraat die enkel occasioneel open is. 

Een podium is er niet maar de gastspreker klimt een paar treden omhoog op de trap die in het midden van de zaak staat. Die spreker was vorige vrijdag mede-voorzitter Jeremie Vaneeckhout. 

Voorzitter Vaneeckhout werd kort ingeleid door gemeenteraadslid voor Groen Miet Dirix. Zij begon haar tussenkomst echter met een dankwoordje voor afscheidnemend penningmeester Jan Desaer. Die verkast naar Limburg en daarom kan hij zijn opdracht in Diest niet langer waar maken. Met Jan Desaer verliest Groen Diest een sterkhouder van het eerste uur.

Miet Dirix kondigde daarna Jeremie Vaneeckhout aan. De speech van voorzitter was kort. Na zeven minuutjes was de klus geklaard. “Denken jullie wel eens terug aan de dag dat je besloot om je te engageren om aan politiek te doen”, vroeg voorzitter Vaneeckhout aan het gezelschap. Engagement zou een rode draad worden in zijn korte tussenkomst. Na die vraag blikte hij terug op een jaar waarin onwaarschijnlijke dingen gebeurden. Oorlog in Europa, een nooit geziene energiecrisis, scholen waar geen leerkrachten meer voor de klas staan omdat die niet meer te vinden zijn, ziekenhuizen die geen personeel meer vinden en een droge zomer die niet meteen het beste laat vermoeden over de snelheid waarmee de klimaattransitie onze planeet bedreigt. 

Jeremie Vaneeckhout somde dat lijstje niet zonder bedoeling af. Het is in zulke omstandigheden dat we mensen nodig hebben die zich engageren en een verschil willen maken, zei hij.

Opvallend! De voorzitter van Groen richtte zich met die oproep niet enkel naar zijn eigen mandatarissen en partijsympathisanten. Hij trok zijn oproep over de partijgrenzen heen, naar iedereen die aan politiek wil doen. De speech van de voorzitter is alleszins gehoord door een paar scharnierfiguren in de Diestse politiek. Burgemeester Christophe De Graef van Open Diest, eerste schepen Geert Cluckers van coalitiepartner DDS en fractieleider van N-VA Frederik Boone waren tijdens de receptie aanwezig. Misschien wilde Jeremie Vaneeckhout voorzichtig een zaadje planten. Hij leek op een paar momenten in zijn speech heel even te insinueren dat Groen in Diest in 2024 ambieert om deel te nemen aan een coalitie.

Die verkiezingen zijn overigens nog niet echt aan de orde bij de lokale Groenafdeling. Voorzitter Bert Petitjean vertelt ons dat er wel al wat krijtlijnen getrokken zijn maar de samenstelling van de lijst en de opmaak van een verkiezingsprogramma is pas de volgende maanden aan de orde.

One comment

Geef een reactie