Historische eik lijdt zware schade maar boomchirurg denkt dat het nog goed komt

De historische eik in Kaggevinne heeft zware schade geleden door de harde wind van de afgelopen dagen. Maar toch is boomchirurg Bruno Lambrechts van de firma Boomverzorging Bruno in Holsbeek optimistisch dat het allemaal goed komt.

Luc Swinnen passeert een paar keer per week in de omgeving van de boom. Vorige zaterdag had hij een stel blauwe kiekendieven gezien in de buurt van Prinsenbos. Luc is een verdienstelijk amateurfotograaf en hij wilde wat beelden maken van die mooie vogels. Toen hij bij de eik kwam zag hij dat er een zware tak van de boom was afgescheurd. Een ploeg van de technische diensten van Scherpenheuvel-Zichem heeft die tak ondertussen geruimd.

De boom van bijna tweehonderd jaar oud staat opvallend en bijna solitair in het landschap. In 2010 nam het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem de overigens beschermde boom en de omgeving ervan voor dertig jaar in erfpacht. Hij was op dat moment in bijzonder slechte toestand. De grond onder de boom was muurvast gereden waardoor de wortels nog nauwelijks zuurstof kregen. De eik had ook fel te lijden van overbemesting.

De firma Copijn rooide in 2011 alle afgestorven takken van de boom. Ze brachten een nieuwe onderlaag aan en voertuigen moesten voortaan op afstand van meer dan dertig meter blijven. Dat bracht verbetering. In 2016 kwam boomchirurg Bruno uit Holsbeek die behandeling overdoen. Hij spoot ook lucht onder druk in de bodem. Die behandeling moest jaarlijks herhaald worden tot de toestand van de eik stabiel werd.

Bruno Lambrechts ging maandag persoonlijk ter plaatse. Hij legt ons nu uit dat het hout momenteel zeer zwaar is door de nattigheid. Tegelijkertijd is er door de abnormaal hoge temperatuur al activiteit in de groei. Die combinatie is nefast. Volgens Bruno Lambrechts zullen nog andere veteraanbomen schade oplopen en een deel van de kruin verliezen. Dat is volgens de boomchirurg onderdeel van het verouderingsproces. Bruno Lambrechts wijst ook op de standplaats van de boom. Hij staat compleet alleen in een open landschap en wordt bloot gesteld aan de kracht van de natuur. De boomverzorger wijst er anderzijds ook op dat de plek waar de tak is afgescheurd ideaal is voor insecten om er te gaan schuilen. Lambrecht stelt verder ook vast dat de bodemverbetering zeer goed werkt. Op de plaatsen waar dat gebeurd is zijn mollen aan het werk en da’s een goed signaal. Hij vind het alleen jammer dat het nieuw tijdig opnieuw gebeurd is.

2 comments

Geef een reactie