Coöperatie in oprichting neemt St. Jansruïne gratis over en verzekert instandhouding

De Sint Jansruïne in Diest is een bijzonder charmante plek waar de laatste tijd nogal wat evenementen plaats vinden. De site is ook zeer populair als kader voor bijvoorbeeld huwelijksfoto’s. Anderzijds zijn daar ook risico’s aan verbonden. Tot op heden zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd maar een losliggende steen kan snel naar beneden vallen uiteraard. De woekerende klimop is op termijn ook nefast voor de stabiliteit van het gebouw.

De kerkfabriek Sint Jan Berchmans in Diest is eigenaar van de site. Zij hebben echter niet de middelen om de restauratie te bekostigen. Eerder werd het stadsbestuur al eens gepolst om de site over te nemen maar daar hebben ze zelf al de grootste moeite om de meer dan 100 monumenten in Diest enigszins deftig te onderhouden.

De kerkfabriek krijgt nu echter een oplossing aangereikt vanuit een collectief van jonge architecten. Jan Lenaerts, Willem Willemsen en Rik Willems starten samen de coöperatie Den Aflaat op. Zij nemen de eigendom van de site gratis over met de overeenkomst dat ze instandhoudings- en snoeiwerken zullen uitvoeren. In de volgende fase willen ze er een buurtwerking uitbouwen en een zomerbar organiseren.

Pastoor in Diest Felix van Meerbergen staat volledig achter de transactie en achter het initiatief. Het aartsbisdom heeft overigens al toestemming gegeven voor de overdracht. Hij denkt ook dat het initiatief een belangrijke meerwaarde kan opleveren voor de instandhouding van het historisch erfgoed en dus ook voor het toerisme in Diest.

Het stadsbestuur van Diest is eigenaar van de grond rond de site. Zij moeten nog doorgang verlenen naar de ruïne. Dat punt staat volgende maandag 23 januari ter goedkeuring op de gemeenteraad.

Geef een reactie