Tickethouders van afgelaste Sinner’s Day Winter in Diest zien geld voorlopig niet terug

Een groepje inwoners van Diest die een ticket kochten voor de wintereditie van het Sinner’s Day Festival dat op 29 en 30 oktober gepland was op de site van de citadel, starten een actie om hun geld van de aangekochte tickets terug te krijgen nadat het festival al in september 2022 werd afgelast.

In ‘t Kletske, het stadsmagazine van Diest, verscheen een aankondiging dat Diestenaren die voor 1 augustus 2022 een ticket zouden kopen voor Sinner’s Day er een tweede ticket gratis bovenop zouden krijgen. Dat leek een opportuniteit. De line-up van het festival zag er bijzonder lekker uit.

Met Ministry, Dead Kennedys, The Jesus and Mary Chain, Echo & The Bunnymen, The Charlatans, Peter Hook, The Alarm, The Undertones en Department S stonden er wel zeer grote namen op de affiche.

En met “2 headliners still to be announced” mochten de verwachtingen terecht hoog blijven.

De prijs van een ticket was 85 euro voor 1 festivaldag. Wie de volledige driedaagse wilde meepakken moest 220 euro dokken. Zeker in Diest zullen wel wat mensen dat bedrag betaald hebben, ook al omdat het festival gepromoot werd via een officieel kanaal van de stad.

Het driedaagse feestje werd echter al snel gecanceld. De organisatoren gaven zelf toe dat er veel te weinig tickets verkocht waren. Dat moest overigens ook blijken uit de communicatie van de organisatie naar de mensen die een ticket kochten. daarin gebruiken ze de zin “The few 2022 tickets we have sold…”
Tickethouders kregen in september 2022 via mail de melding dat de tickets geldig bleven voor de editie 2023. Je kon ook een terugbetaling vragen. In dat geval zou het geld ten laatste op 1 november 2022 op de rekening staan.

De tickethouders die nu actie ondernemen hebben allemaal hun geld terug gevraagd. Maar nog steeds niet terug gekregen. Op 3 november krijgen ze opnieuw een mail van de organisator. Deze keer kunnen ze hun ticket upgraden naar een ander ticket voor het W-Festival dat in principe plaats vindt van 25 tot en met 27 augustus in Oostende.
Terugbetaling blijft ook nu mogelijk en deze keer zou dat dan gebeuren voor 31 december 2022.

De actievoerders hebben na de mail van 3 november geprobeerd om de organisator te contacteren. Ze zijn het niet eens met de regeling die hij voorstelt en willen meteen hun geld terug. Die geeft echter niet thuis. Zij roepen nu andere gedupeerden om om zich bij hen te melden. Op die manier staan ze sterker om samen de terugbetaling van de tickets te eisen.

Dat die terugbetaling er ooit zal komen is echter verre van zeker. En eigenlijk zelfs eerder onwaarschijnlijk. In oktober 2022 heeft de ondernemingsrechtbank het bedrijf achter de festivals, Way to Synt, namelijk een gerechtelijke reorganisatie toegestaan. Ze hebben daardoor bescherming tegen de schuldeisers. Het bedrijf heeft een schuldenberg van 2,8 miljoen euro opgestapeld. De organisatoren proberen nu om snel veel tickets te verkopen voor W-Festival in Oostende. Op het W-Festival in augustus 2023 staan met headliners Orchestral Manouvres in the Dark, Village People en The Human League maar ook met onder meer Natalie Imbruglia en Nik Kershaw opnieuw bijzonder straffe namen op de affiche.

Tegelijkertijd praten ze met de sponsors, de leveranciers en het management van de artiesten om de editie 2023 toch op de kaart te houden. De rechtbank wil op 20 maart 2023 duidelijkheid. Als die er onvoldoende is lijkt een faillissement moeilijk afwendbaar. Een festival organiseren kost echter een bak geld. Met een blok van 2,8 miljoen euro aan het been zal het niet evident zijn om de oefening rond te krijgen.

De oproep is getekend door Bert Petitjean, Han Wouters, Ive Vandefonteyne , Koen Hensen , Tom Artoos en Frank Slagmolen.

2 comments

Geef een reactie