Stadsbestuur Leuven schrapt jachtrecht op 120 hectare publiek domein

Het stadsbestuur van Leuven heeft alle gronden van de stad en het OCMW als jachtgebied geschrapt. Jagen op het openbaar domein is in Leuven dus voortaan verboden. De stad en het OCMW zijn samen eigenaar van zo’n 120 hectare waarop blijkbaar onrechtmatig een jachtrecht rustte. Dat was onder meer het geval op de Scheutsite en op de Vijvers van Bellefroid. Er werd op die sites de laatste jaren weinig tot niet meer gejaagd maar door deze beslissing zal het ook effectief niet meer mogelijk zijn. Volgens schepen Stef Van Oppens past ongebreideld jagen niet meer in de visie van het bestuur en daarmee geeft schepen Van Oppens meteen ook aan dat jagen niet helemaal verdwijnt in Leuven. Onder meer in Heverleebos is jagen af en toe noodzakelijk om de populatie everzwijnen onder controle te houden. De everzwijnen hebben er immers onvoldoende natuurlijke vijanden.

Op verschillende privéterreinen rust wel nog een jachtrecht. Op de zogenaamde jachtkaart kunnen eigenaars nagaan of er op hun eigendom een jachtrecht rust en jagen dus is toegelaten. Eigenaars van gronden die als jachtgebied bestempeld zijn, kunnen bij de Vlaamse overheid een aanvraag indienen om dat jachtrecht te laten schrappen. Meer informatie hierover vind je op https://www.vlaanderen.be/een-jachtplan-bekijken-of-aanpassen.

Geef een reactie