Hacking stadsbestuur Diest in complete impasse

Het stadsbestuur van Diest trakteerde vanmiddag de inwoners op een nieuwjaarsdrink. Het was daarbij uitkijken naar de speech van burgemeester Christophe Degraef en vooral naar zijn commentaar over de hacking van het IT-systeem van de stadsdiensten. De burgemeester had geen positief nieuws te melden. De hack blijft de diensten blokkeren maar de hackers hebben blijkbaar ook nog steeds geen contact opgenomen om eventueel over een afkoopsom te praten. Er wordt dus momenteel niet onderhandeld.

De gevolgen van die blokkering zijn niet min. Christophe De Graef legde uit dat een ploeg consultants elke dag probeert om stukken van het systeem weer actief te krijgen. Het kan volgens de burgemeester echter tot zes maanden duren voordat alles weer min of meer correct draait. Ondertussen veroorzaakt dat een hoop gedoe met wachtwoorden die voortdurend moeten wijzigen. En het kost uiteraard ook een bak geld. Toch kon er nog een kwinkslag af bij burgemeester De Graef. “Voorlopig kunnen we ook geen belastingen innen”, zei hij.

Geef een reactie