Minder nieuwjaarszangertjes in Hageland, Warmste Hut in Averbode verbindt buurt

In veel Hagelandse gemeenten trekken de kinderen op 31 december de straat op om nieuwjaar te gaan zingen. Dat was vorige zaterdag niet anders. Niet dat we ze geteld hebben maar er leken toch opvallend minder zangertjes op koekentocht. Die indruk werd overigens bevestigd door een aantal verenigingen die al jaren een standje met warme dranken en wat steviger spul optuigen. Zowel bij de chiro in Testelt, de scouts in Averbode als de KWB in Zichem kregen ze minder bezoekers aan de toog.

In Rillaar hadden wij die indruk dan weer niet maar een van de inwoners bevestigde diezelfde trend ook daar. Voor corona had de dame in kwestie met oudjaar 1000 wafeltjes klaar en die geraakten allemaal de mand uit. Vorige zaterdag had ze er 300 klaar staan maar ze betwijfelde of ze die zou kwijt geraken.

Het oudercomité van basisschool De Knipoog in Rillaar, kwam met een tof initiatief. Ze hadden op voorhand doosjes met stoepkrijt laten maken en die deelden ze uit aan de zangertjes. Snoep was er al genoeg en stoepkrijt stimuleert de creativiteit, moeten ze daar gedacht hebben.

Burgemeester Gwendolyn Rutten en haar ploeg, gingen vrolijk mee in al dat jeugdig enthousiasme. Zij bakten verse pannenkoeken en iedereen die een nieuwjaarsliedje zong mocht er eentje knabbelen. In de voormiddag stond het tentje in Gelrode en Langdorp. In de namiddag verkasten ze naar Rillaar om te eindigen in het centrum van Aarschot.

De traditie van het nieuwjaar zingen lijkt dan wel achteruit te boeren in onze regio maar er ontstaan ook nieuwe tradities. Aan de putterslamp in Averbode bijvoorbeeld, zorgt een groepje buurtbewoners al enkele jaren voor een heel eigen beleving. Ze tuigen De Warmste Stal op, een soort stübe waarin bakker Dirk en zanger van The Me in You Stijn Claes bierwafeltjes serveren. Officieel zijn het Duvel wafeltjes maar Romain Helsen, een van de trekkers van dit knappe initiatief, verklapte ons dat er een heel eigen blend van biertjes gemengd wordt in het beslag. Uiteraard zijn er ook warme dranken en de trendy druppelkes. De hut is een motor geworden voor het nieuwjaar zingen in de deelgemeente. In de straten in de omgeving bunkeren de mensen wat extra voorraad want zowat alle gezinnen of ouders die samen met de kinderen in Averbode de straat optrekken, passeren hier in de loop van de voormiddag.

Maar er passeren niet alleen nieuwjaarszangertjes. Nogal wat mensen uit de omgeving komen hier langs om het initiatief te steunen en om wat sfeer en gezelligheid te beleven. Knap verbindend werk alleszins!

Nieuwjaar zingen

Geef een reactie