De Watergroep gaat 16 miljoen euro investeren om lekverlies snel te detecteren

In het oosten van het Hageland zullen veel mensen er momenteel geen boodschap aan hebben maar De Watergroep is deze maand gestart met de plaatsing van 400 nieuwe watersensoren die permanent meten hoeveel water er in de leiding passeert en met hoeveel druk dat gebeurt. Die data laten toe om sneller lekverlies te detecteren.

De eerste van die sensoren werd vorige week in Hoegaarden geplaatst. Momenteel zijn er al 1000 van die sensoren op het leidingnet aanwezig maar een aantal daarvan zijn verouderd. Naast de 400 nieuwe sensoren zal De Watergroep ook 300 nu reeds geïnstalleerde sensoren vervangen. De plaatsing ervan zal in totaal zo’n 16 miljoen euro gaan kosten.

Volgens woordvoerder van De Watergroep Brigitte Van Damme maken de sensoren gebruik van de nieuwste technologie die toelaat om waterlekken datagedreven en proactief op te sporen. Daardoor is snel actie mogelijk. Hoe meer sensoren er in het leidingnet zitten, hoe kleiner het zoekgebied om een lek te vinden en hoe sneller het herstel kan gebeuren.

De sensoren zorgen ook voor meer inzicht in het leidingnet. Software met slimme algoritmen houdt de druk in de leidingen en de waterstroom nauwlettend in de gaten. Daarnaast kunnen geplande werken aan de waterleiding een stuk efficiënter verlopen en hebben ze minder impact op de eindverbruiker.

Om de sensoren te plaatsen zijn beperkte graafwerken nodig. Op elke locatie komt een straatkast met dataloggers, dat zijn elektronische apparaten die alle gegevens van de sensoren registreren. De klanten zullen weinig tot geen last ondervinden van deze installatiewerken.

Tegen 2028 bij de wereldtop

De plaatsing van de nieuwe sensoren maakt deel uit van een groot meerjarenplan in de strijd tegen lekverlies. De Watergroep beheert en onderhoudt een netwerk van 34.500 kilometer leidingen en 1.500.000 aansluitingen op het drinkwaternet. Door werken, breuken en schade gaat er onderweg water verloren. Tegen 2028 wil De Watergroep tot de wereldtop behoren op het vlak van lekvrije leidingen.

One comment

Geef een reactie