Probleem met distributie drinkwater in Hageland nog niet meteen opgelost

De problemen met de distributie van drinkwater in een aantal gemeenten in het oosten van het Hageland blijft duren. Het probleem lijkt overigens ernstiger dan aanvankelijk vermoed. Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes had het zondagmiddag bij VRT over een nooit geziene situatie. Tot het probleem structureel is opgelost, is de enige optie om drinkwater ter beschikking te stellen op een aantal afhaalplaatsen verspreid over de regio.

Inwoners van de gemeenten waar momenteel problemen zijn met de waterbevoorrading kunnen zondagmiddag 25 december tussen 12 uur en 17 uur opnieuw nooddrinkwater ophalen op volgende plaatsen:

 • Halensebaan 88, Bekkevoort
 • Meenselstraat 77, Lubbeek
 • Heibosstraat 1, Tielt-Winge

In de loodsen van de technische dienst in Scherpenheuvel-Zichem kon dat zondagmorgen ook al. Daar werden flessen met tien liter water verdeeld voor de inwoners. Naast personeel van de stad waren daar ook mensen van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost en van de PZ Demerdal aanwezig om de waterbedeling vlot te laten verlopen. Files zoals dat op kerstavond in Bekkevoort het geval was, stonden er niet maar er was wel een voortdurend af en aan rijden van mensen die water kwamen ophalen. 210 gezinnen kwamen een voorraad water ophalen.
Het probleem met de watertoren in Bekkevoort raakt dan ook maar langzaam opgelost.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Wat is het probleem eigenlijk?

De vrij zware vorst van vorige week werd snel gevolgd door abnormaal hoge positieve temperaturen voor de periode van het jaar. Daardoor zijn er vrij veel scheurtjes in de toevoerleidingen naar de watertoren gekomen. Precies omdat het over veel scheurtjes gaat zijn die ook nog niet allemaal getraceerd. Er is dus minder toevoer van water waardoor de watertorens ‘s nachts niet voldoende gevuld geraken. Het gevolg is dat er niet genoeg waterreserves worden opgebouwd om het dag- en avondverbruik op te vangen. Dat veroorzaakt drukverlies of zelfs een tijdelijke onderbreking van de watertoevoer. Als er wel water is creëert dat meteen ook een piekverbruik. De combinatie van die twee factoren zorgt ervoor dat nogal wat inwoners in het oosten van het Hageland al enkele dagen in de miserie zitten.

Wat doet de Watergroep omdat op te lossen

De Watergroep stuurt momenteel water uit andere regio’s naar de toren in Bekkevoort en naar een aantal aftappunten. Dat gebeurt met grote hydrofoorgroepen. Op die manier kan men het drukverlies tijdelijk en deels oplossen.
Tegelijkertijd worden extra lekdetectieteams ingeschakeld om de scheuren in de leidingen te traceren. Het waterleidingnet wordt fijnmaziger opgedeeld om dat karwei efficiënter te laten verlopen.
Uiteraard moeten die scheuren ook nog hersteld worden. Het kan dus nog enkele dagen duren voordat het probleem structureel wordt opgelost.

Probleem opgelost in sommige gemeenten

In een aantal gemeenten lijkt de waterbevoorrading ondertussen opnieuw gegarandeerd. Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans meldt dat in zijn gemeente overal water is. Tot 27 december blijft er wel een standpijp beschikbaar aan de ingang van de sporthal. Inwoners kunnen daar gratis water tanken.

In Waanrode is de bevoorrading grotendeels hersteld maar de druk op de leidingen blijft laag. Tegenover het gemeentehuis van Kortenaken is een aftappunt geïnstalleerd. Bewoners kunnen er zelf water aftappen. Men dient wel zelf bidons of flessen mee te brengen.

In Tielt-Winge werd een container met waterzakjes geplaatst aan de Heibosstraat 1. Die blijft nog het ganse weekend staan en de waterbedeling kan daar dus opnieuw geactiveerd worden indien nodig.

In Scherpenheuvel-Zichem is de situatie min of meer gestabiliseerd maar De Watergroep gaat ervan uit dat het probleem nog niet definitief van de baan is.

Te veel druk op waterleiding in Diest

Op de facebookpagina Diest Uw Stad posten inwoners van Diest berichten dat er bij hen te veel druk zit op de waterleiding. Dat gaat van waterboilers waar het overdrukventiel opent tot garages die onder water staan nadat een kraan werd geopend. Of dat te maken heeft met het opvoeren van de druk op de waterleiding is voorlopig niet duidelijk.

5 comments

 • briers ghislain

  In elk geval een dikke proficiat voor de arbeiders ,ingenieurs en vrijwillgers die heel hard gewerkt hebben , en nog bezig zijn, om het probleem binnen de perken te houden , om het op termijn op te lossen , en om de bedeling te organiseren . We moeten ons wel vragen stellen bij het regelmatig onderhoud van heel het systeem .Te veel essentiële zaken worden geregeld door complexe en kwetsbare systemen . En water kan je nog in zakjes bedelen . Electriciteit en gas , dat word al veel moeilijker . En toch wil de overheid zo veel mogelijk zelfredzame systemen ontmoedigen of verbieden ..

  • Bedankt voor je positieve reactie Het vraagt inderdaad respect voor de mensen die dit op een toch wel moeilijk moment in weer en wind en dag en nacht trachten op te lossen.

 • Veel respect inderdaad… Maar ik zou meer respect hebben voor diegenen van de Watergroep die het systeem moeten controleren en onderhouden… Als je dat zouden doen zoals het moet. Blijkbaar gebeurt dat niet of onvoldoende… Want het vriesweer was niet alleen hier!… Ik hoor geen problemen elders. En het bestuur van Scherpenheuvel is precies na 5 dagen wakker geworden van winterslaap… Geen reactie communicatie zoals bij de andere gemeenten.

 • Water bevoorradingsprobleem: veel gejammer en geklaag! Vingerwijzigingen en verwijten. Voor zo ver ik persoonlijk kon vaststellen droeg ieder zijn steentje bij. Zowel de Watergroep als gemeenten en niet vergeten familieleden en vriendelijke buren die een paar zakjes water meebrachten voor ouderen en/of personen zonder verplaatsingsmogelijkheid. Chapeau.!
  Kijk eens even over je schouder naar de bevolking van Oekraïne die reeds maanden zonder drinkbaar water en in extreme koude dienen te leven. Een groot verschil met een paar uurtjes zonder water of onregelmatige bevoorrading te zitten! Wat wel beter zou kunnen is de communicatie naar de bevolking toe. Kan B alert of andere kanalen niet gebruikt worden om aan te geven waar en wanneer men zich van drinkwater kon bevoorraden voor de respectievelijke gemeenten? Veel mensen wisten van niets! Het is maar een hint?

 • Oh ja inderdaad alles goed hier zonder water want ja we krijgen het water gratis… Liever dan vergelijking met Afrika daar hebben ze nooit water dus waarom klagen we toch?…. We zitten maar een week bijna zonder water… We zijn echt egoïstisch dus we blijven betalen en slechte service krijgen want elders is nog erger…

Geef een reactie