Provincie Vlaams-Brabant schuift beslissing over waterrecreatie door naar volgende legislatuur

De provincieraad heeft vandaag de opdracht goedgekeurd voor de aanstelling van een studiebureau dat de mogelijkheden voor waterrecreatie in de provinciale domeinen in Diest, Huizingen en Kessel-Lo moet onderzoeken. Die studie zal in twee fasen verlopen maar de timing daarvan is dermate ruim dat de definitieve keuze voor de drie domeinen niet meer tijdens deze legislatuur zal gebeuren. Allicht houdt dat ook in dat er een status-quo is voor de exploitatie van de domeinen in 2023 en 2024.

Gedeputeerde voor provinciedomeinen Ann Schevenels wil dat in de eerste fase van de studie een basisanalyse per domein wordt gemaakt. Voor ieder domein worden vier scenario’s onderzocht.

  • de verbouwing van de bestaande infrastructuur
  • nieuwbouw
  • de bouw van een zwemvijver
  • de inrichting van speelwater.

Voor de vier scenario’s per domein wordt een kostenraming gemaakt en er komt telkens ook een sterkte-zwakte analyse. In die eerste fase zal het provincie bestuur ook gesprekken voeren met de gemeentebesturen en met een aantal betrokken groepen en individuen. Er komt ook een ontmoeting met Vlaanderen om eventuele synergiën af te tasten.

Aan het einde van fase één zal de deputatie voor ieder domein twee scenario’s selecteren. Er wordt dan ook een toekomstbeeld voor de domeinen gecreëerd.  Dat toekomst beeld bevat een schetsontwerp met grootteordes van de verschillende wateroppervlaktes en of speelzones. Daarnaast wordt ook een gedetailleerde kostenraming gevraagd met inbegrip van de investeringskost, de exploitatiekost maar ook tariefstructuren en andere inkomstenbronnen. Tenslotte bevatten de toekomstbeelden een becijfering of uitgangspunten omtrent eventuele samenwerkingsovereenkomsten mogelijke partners. 

Volgens gedeputeerde Ann Schevenels trekt de provincie de toekomst van de zwembaden opnieuw volledig open. Dat gebeurt weliswaar zonder al te veel haast. De aanstelling van een studiebureau is pas gepland tegen juni 2023.

One comment

  • Beetje doorzichtige manier van de provincie om nog maar eens stokken in de wielen te steken van een goed beheer voor de provinciale domeinen. Zeker voor de Halve Maan in Diest wordt de lijst lang ondertussen: openingsuren bleven beperkt, er kwamen sluitingsdagen op maandag en dinsdag, het reservatiesysteem liet maar 1600 bezoekers toe die niet werden uitgecheckt waardoor het soms leek alsof er nauwelijks volk was, terwijl toch het bordje ‘volzet’ aan de poort hing. Personeel werd het zwijgen opgelegd, een redder werd na kritiek ontslagen, de hele rekrutering van redders bleek een grote farce. Als klap op de vuurpijl kregen drie redders op het einde van het seizoen een negatieve evaluatie. Wie nog een beetje gemotiveerd was vertrok zelf. Dit klopt niet!

Geef een reactie