Luc Sels, Jos Verbeek en Roland Liboton worden ereburger van Aarschot

In Aarschot heeft de gemeenteraad rector van de KULeuven Luc Sels, veelvoudig wereldkampioen en Belgisch kampioen veldrijden Roland Liboton en gewezen topjockey Jos Verbeek tot ereburger van de stad benoemd.

Volgens burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten is hun ereburgerschap een erkenning voor hun bijdrage tot de positieve uitstraling van de stad Aarschot. In het voorjaar van 2023 worden de drie ereburgers op gepaste wijze in de bloemetjes gezet.

Luc Sels

Rector van de KU Leuven Luc Sels heeft zijn roots in Langdorp. Van 1967 tot 1980 bracht hij een groot deel van zijn jeugd in Aarschot door. Hij liep school in het Sint-Jozefscollege, was actief bij het Aarschots Jeugdkoor en de KSA, en speelde basketbal bij Rimelago en Toptours Aarschot.
In 1989 studeerde hij af als licentiaat sociale wetenschappen aan de KU Leuven, waar hij in 1995 promoveerde tot doctor in de sociale wetenschappen. Een jaar later werd hij docent aan de faculteit Economie en bedrijfswetenschappen en sinds 2004 is hij gewoon hoogleraar.
Van 2009 tot 2017 was hij decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, de grootste faculteit van de KU Leuven. In die periode was hij ook verbonden aan de universiteiten van Rochester (VS) en Bern (CH).
Sinds 2017 is hij rector van de KU Leuven. In zijn onderzoek is de arbeidsmarkt zijn focus. Hij zetelt onder meer in de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.

Roland Liboton

Rillaarnaar Roland Liboton verzamelde als veldrijder een indrukwekkend palmares. Hij won maar liefst 156 wedstrijden waarvan 21 voor de Superprestige, een klassement dat hij driemaal won. Vijf keer werd hij wereldkampioen veldrijden: in 1978 (amateurs), 1980, 1982 1983 en 1984.
In 1981 behaalde hij de tweede plaats op het wereldkampioenschap. Van 1980 tot 1989 werd hij tien keer na elkaar Belgisch kampioen veldrijden.

Jos Verbeeck

Voormalig topjockey Jos Verbeeck (Wolfsdonk) begon zijn carrière op jonge leeftijd. Zijn talent werd snel opgemerkt. Rond zijn veertiende reed hij al grote koersen in Waregem, Tongeren, Oostende, Kuurne en Sterrebeek. In totaal won hij zowat 8.000 wedstrijden, waarvan een 3.300-tal in Frankrijk.
Hij won vier keer de Prix d’Amérique, vier keer de Sulky d’or en twee keer de Grote Prijs van Wallonië. Zijn vele overwinningen maakten hem tot een van de meest gewilde jockeys in Europa.

Geef een reactie