Provincie pompt 50.000 euro in versterking van 7 handelskernen

De provincie Vlaams-Brabant investeert 50.000 euro in projecten die de handelskernen van Aarschot, Dilbeek, Geetbets, Halle, Leuven, Lennik en Lubbeek moeten versterken. Gedeputeerde voor economie Ann Schevenels wil daarmee bijdragen aan leefbare en levendige dorps- en stadskernen met een toegankelijk en gevarieerd aanbod aan wonen, werken en detailhandel.

Win je zaak in Aarschot

In Aarschot mogen ze 10.000 euro provinciale middelen in de gemeentekas verwachten voor de actie Win je zaak.

Ondernemers met een goed concept en zin om te ondernemen, maar die nog geen concrete stappen hebben gezet, kunnen meedoen. Er is uiteindelijk 1 winnaar maar alle kandidaten krijgen begeleiding in de hoop dat ook een aantal anderen uiteindelijk een zaak openen. De onderwijsinstellingen met een studierichting gericht op ondernemerschap worden betrokken bij de actie.

Tijdens de wedstrijd worden de businessconcepten door een jury beoordeeld. Zij zoeken kwalitatieve ondernemingen die een toegevoegde waarde vormen voor de handelskern in Aarschot. Dankzij een benchmarkonderzoek en enquêtes heeft City D achterhaald welke branches en type ondernemingen nog ontbreken in het handelscentrum en welke de bevolking en bezoekers graag in Aarschot willen zien. Voor deze wedstrijd wordt een stevig budget voorzien. De winnaar krijgt 1 jaar gratis huur, een inrichtingssubsidie van 5000 euro en een promotiebudget van 1000 euro.
Aarschot wil met deze actie ook een aantal leegstaande handelspanden op een kwalitatieve en duurzame manier invullen en de strijd aangaan met de leegstand. De wedstrijd bestaat uit verschillende selectierondes.

Vaartkomparking: (voetgangers)poort tot Leuven?

Ook in Leuven mogen ze 10.000 euro provinciaal geld spenderen voor de actie “Vaartkomparking: een (voetgangers)poort tot Leuven?”

De Vaartkomparking wordt al enkele jaren ingezet als randparking. Op vrijdagen, zaterdagen en op koopzondagen zet de stad bovendien een gratis shuttle in om de gebruikers van de parking naar het centrum van Leuven te brengen. In Leuven willen ze nu monitoren in hoeverre de gebruikers van de parking ook op andere dagen en met andere vervoersmodi (lees te voet) de stad intrekken. De bevraging moet duidelijk maken of de acties die worden opgezet een impact hebben op het gebruik van de randparking Vaartkom én of het aandeel gebruikers van die parking dat het centrum in trekt evolueert. Door ook de bestemming en het doel te meten van de gebruikers van deze parking, kan men inschatten in hoeverre initiatieven als shuttles, een aangenamere wandelroute naar het handelscentrum en het 4uur gratis parkeren, bijdragen aan een bezoek aan de handel & horeca.

Commerce Local, Bazaar Local en Foor Local in Geetbets

De gemeente Geetbets krijgt een budget van maximaal 5000 euro voor de projecten Commerce Local, Bazaar Local en Foor Local.
Twee jaar geleden organiseerde Geetbets  Foor Local, een actie om de kermis extra zuurstof te geven. De gemeente wil dit initiatief verder uitbreiden met Commerce Local en Bazaar Local.

Commerce Local gaat inzetten op de versterking van de lokale horeca en de handelszaken. Klanten kunnen bij hun bezoek aan de lokale horecazaken en bij de handelaars een QR-code scannen. Ze doen op die manier mee aan de eigen Koop Lokaal 3450 wedstrijd. De winnaars ontvangen waardebonnen die ze bij de lokale ondernemers kunnen spenderen.
Bazaar Local zal zich helemaal afspelen tijdens de kermisweekends. Er worden 2 markten georganiseerd met uiteraard marktkramers maar ook korteketenproducenten, streekproductenproducenten en de inwoners van Geetbets.
Op die markten komt een photobooth, kinderanimatie, muzikale omkadering en een modeshow.
Foor Local zal dit jaar focussen op de opening van de kermissen met een feestparade, een optocht van verschillende kleurrijke, visuele, muzikale acts, aangevuld met de lokale verenigingen en de bewoners van het rusthuis. Tijdens De dag van de lege portemonnee krijgen de mensen kortingbonnen voor de kermis.

Eindejaarsactie in Lubbeek

Lubbeek krijgt 3.581 euro in de gemeentekas voor de organisatie van een eindejaarsactie. De actie startte op 1 december en loopt tot en met 31 december 2022. Wie iets aankoopt bij een lokale handelaar kan zijn gegevens achterlaten. Na de actie wordt er bij alle deelnemende handelaars een winnaar getrokken die een waardebon van 75 euro ontvangt van een andere deelnemende handelaar. De bedoeling van de actie is om klanten bij een specifieke handelaar ook in contact te brengen met andere lokale handelaars.

Geef een reactie