Natuurpunt koopt wijngaard op Voortberg en gaat die biologisch beheren

De Voortberg in Testelt is vooral bekend van de antennemast. Over de rug van de berg loopt ook een erg populair wandelpad en dat slingert op de bergflank tegenover de spoorweg door een wijngaard. Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem maakt nu op haar Facebookpagina bekend dat ze die wijngaard hebben aangekocht. Natuurpunt beheert ook al een aantal weidepercelen op de berg en ze zijn ook eigenaar van het natuurgebied aan de andere kant van de spoorweg, waar de grote grazers lopen.

De geschiedenis van de wijngaard gaat al terug naar de zestiende eeuw. De Norbertijnen van Averbode teelden op die plaats toen al druiven. Natuurpunt wil die traditie nu bestendigen.

De druiven zullen geteeld en geoogst worden door een wijnbouwer die op een biologische manier werkt. De aankoop van de site en de beslissing om de wijngaard te behouden is goed nieuws voor het driekleurig viooltje en voor de parelmoervlinder. Vooral die laatste is relatief zeldzaam. Beide soorten gedijen op de Voortberg.

Je kan de aankoop van de wijngaard op de Voortberg financieel steunen via deze link: https://steun.natuurpunt.be/pro…/891/contribute/user-infos

Je kan hier een reeks foto’s bekijken van de Voortberg en van de site waar de grote grazers staan.

One comment

Geef een reactie