Cultuurtrofee 2022 voor dokter Ria Jacobs

De cultuurraad in Diest zet ieder jaar een reeks verdienstelijke inwoners van de stad in de spotlight. Dat gebeurt met de toekenning van een cultuurtrofee en de cultuurpenningen.

De cultuurtrofee is dit jaar voor dokter Ria Jacobs. Zij is voorzitter van het Davidsfonds in Diest en ze is ook de dynamische motor achter de bijzonder populaire en erg gewaardeerde muzikale Kerstwandeling.

Je kan hier wat extra info over deze wandeling -editie 2022 – lezen.

MUZIKALE KERSTWANDELING | 26.12.2022 – 14 UUR
De wandeling start op de Grote Markt in Diest. Daarna loopt de route via de Sint Sulpitiuskerk, de Gasthuiskapel, de Onze Lieve Vrouwekerk, de Begijnhofkerk en de Sint-Barbarakerk. In principe staat ook de kapel van Sint-Annendael op het programma maar het is niet zeker of die toegankelijk zal zijn.
Het muzikale accent komt van het Barbarakoor, Catharinakoor, Ma Cantare en Portie Gemengd. Ieder koor zal in een van de locaties een twintigtal minuten zingen. Ze nemen een aantal populaire meezingers mee in hun repertoire.
De wandeling wordt begeleid door Hilde Draelants. Wie haar een beetje kent weet dat je je aan ludieke en soms pittige verhalen kan verwachten.
De wandeling eindigt met een warm drankje in het begijnhof.
Deelnemen is gratis maar onderweg vragen de organisatoren een vrije bijdrage voor de Voedselbank van Diest.
Als je wil deelnemen kan je dat melden met een email naar dr.ria.jacobs@skynet.be . Dit is geen must maar het maakt het organisatorisch wel een ietsje makkelijker. 

De cultuurpenningen gaan naar Marie-Jeanne Juchtmans, Filip Meyermans van Natuurpunt Diest, zuster Lies Smeets en Bernadette Bielen.

Marie-Jeanne Juchtmans zet zich al vele jaren in voor het onderhoud en de werking in de Allerheiligenkapel. Wij maakten een paar jaar geleden een filmpje met haar waarin ze uitlegt wat ex-voto’s eigenlijk zijn. Je kan het filmpje hier nog eens bekijken.

Filip Meyermans mocht een penning ophalen voor zijn engagement bij de bierproevertjeswandeling. Dat project kreeg ook de publiekspenning.

Zuster Lies Smeets was dertig jaar lang een van de bezielers van het parochieleven in Deurne. Begin oktober nam de zuster afscheid van de deelgemeente. Dat ze geapprecieerd werd bewees de bomvolle kerk tijdens haar afscheidsviering.

Bernadette Bielen zet zich al meer dan vijf decennia in voor allerlei verenigingen en projecten in Diest. Maar ze is toch vooral een van de sterke krachten bij FEMMA, het vroegere KAV.

Geef een reactie