Parking NMBS maar ook directe omgeving ervan betalend vanaf 10 januari 2023

Vorige week kon u op onze site nog lezen dat de pendelparking van de NMBS aan het station in Diest vanaf begin volgend jaar betalend wordt. Dat plan is nu concreet. Vanaf dinsdag 10 januari 2023 gaat de slagboom van de stationsparking enkel nog open voor houders van abonnementen of voor gebruikers die een dagticket nemen.

In totaal zijn er op die parking 529 plaatsen beschikbaar.

Abonnementen zijn te koop vanaf 12 december. Voor een jaarabonnement betaalt een treinreiziger 400 euro. Alle andere tarieven zou je moeten terugvinden op www.nmbs.be. Je kan daar doorklikken naar “autoparkings” maar in dat lijstje staat Diest nog niet. Allicht zal dat snel worden ingevoegd.

Je kan op de stationsparking van NMBS wel een half uur gratis parkeren. Je rijdt de parking op via de Turnhoutsebaan en neemt een parkeerticket. Rij je met dit ticket binnen het half uur weer buiten, betaal je niets.

Niet alleen de parking van de NMBS wordt overigens betalend. Het stadsbestuur in Diest gaat ook de verderop gelegen parking aan de Turnhoutsebaan, de parkeerplaatsen aan de Fort Leopoldlaan en een aantal parkeerplaatsen op Schoonaerde betalend maken. Een deel van Schoonaarde wordt blauwe zone. De plaatsen op de Turnhoutsebaan langs de huizenzijde blijven ook blauwe zone.

In een blauwe zone kan je gratis parkeren mét een geldige Europese blauwe parkeerschijf. Je kan maximaal 3 uur parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Op je parkeerschijf duid je het uur van aankomst aan.

Bewoners van een blauwe zone kunnen gratis een bewonerskaart aanvragen. Inwoners van deze zone krijgen nog een brief in de bus met alle informatie en de uitleg over hoe ze een bewonerskaart kunnen aanvragen.

Die ingreep om parkeren in deze zones betalend te maken of om ze als blauwe zone in te tekenen is bedoeld om te voorkomen dat bestuurders deze zones gaan overbelasten om de betaalparking te vermijden. Burgemeester Christophe De Graef verklaarde vorige maandag tijdens de gemeenteraad in Diest al dat het bestuur die ingreep ziet als een tijdelijke maatregel. Het moet uiteindelijk de bedoeling zijn dat treinreizigers de NMBS-parking gebruiken.

Waarom is een parking met 529 parkeervakken plots wel groot genoeg…of niet

Over de capaciteit van de parking zijn het afgelopen decennium boeken vol geschreven en er werden honderdduizenden euro’s aan studies uitgegeven. In het initiële plan was een ondergrondse parkeergarage begroot met ongeveer 1400 plaatsen. Uiteindelijk werd dat idee opgeborgen en er kwam een parkeertoren in de plaats. Die parkeertoren zou 1250 plaatsen krijgen. Die capaciteit werd op dat moment door een aantal betrokkenen als te laag geëvalueerd. Uiteindelijk werd er dus helemaal niks gebouwd. De huidige parking is eigenlijk gewoon de oude parking die wat werd opgeknapt en waar slagbomen en betaalautomaten werden geplaatst.

De vraag die hierbij opduikt is waarom dat een parking met amper 529 plaatsen plots wel als voldoende wordt beschouwd terwijl een parkeertoren met 1250 parkeervakken amper een paar jaar geleden te klein was.

Het antwoord kan volgens een aantal betrokkenen deels gevonden worden in wat men het STOP principe noemt. Reizigers worden aangemoedigd om de verplaatsing naar het station op een andere manier te organiseren. STOP staat voor Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar Vervoer en dan pas Personenwagens.

De fietsinfrastructuur aan het station is recent veel beter uitgebouwd met comfortabele fietsparkings. Er komt nog een fietssnelweg langs de Demer en een nieuwe fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de stationswijk als bijkomende verbinding over de Demer naar de stad. Ongeveer veertig procent van de reizigers die het station van Diest gebruiken komt uit de omgeving. Die kunnen dus maximaal gemotiveerd worden om de verplaatsing, indien fysiek mogelijk, met de fiets te doen.

Vorige maand nog, werd het nieuwe busstation van De Lijn officieel geopend. In dat station kunnen acht gelede bussen tegelijkertijd beschikbaar zijn. Er zijn nog twee speciale wachthaltes waar bussen hun vertrektijd kunnen afwachten zonder het andere busverkeer te hinderen. Het busstation is veel toegankelijker voor andersvaliden en slechtzienden. Door de verhoogde perrons wordt het in- en uitstappen voor andersvalide personen eenvoudiger. Voor slechtzienden zijn de haltes uitgerust met een opstapvlak in rubbertegels met de bijhorende geleiding.

Het busstation biedt de reizigers ook veel meer comfort. Er is een moderne schuilinfrastructuur gerealiseerd en er zijn groene zones aangeplant wat voor een aangenamer beleving zorgt. De site is erg overzichtelijk en vlotjes bereikbaar en dat zorgt voor een comfortabel gevoel.

Opportunisme afstoten

Uit metingen bleek ook dat Diest nogal wat pendelaars uit Limburg aantrok omdat het de laatste grote stationsparking in de buurt had die nog niet betalend was. Daardoor kozen heel wat pendelaars om bijvoorbeeld niet naar Aarschot of Hasselt te rijden, maar in Diest te parkeren. Die auto’s wil men in Diest graag kwijt. Als de stationsparking betalend is, heeft de verplaatsing naar Diest geen zin meer als men daarmee parkeerkosten wil besparen.

Na een jaar willen de betrokken partijen de situatie evalueren en kan bekeken worden of de capaciteit van de parking voldoet dan wel niet.

Hoeveel kost een pendelkaart

Treinreizigers kunnen een abonnement nemen voor de stationsparking van NMBS of hebben de mogelijkheid om een ‘pendelparkeerkaart’ van stad Diest aan te schaffen om hun auto te parkeren in de buurt van het station. Met zo’n abonnement betaal je heel wat minder dan op de NMBS-parking, maar je parkeert iets verder weg van het stationsgebouw en hebt geen parkeergarantie.

Een pendelkaart kan vanaf 12 december aangekocht worden bij APCOA via het e-loket of in de parkeershop op het stadhuis op afspraak. De pendelkaart kan gebruikt worden langs:

 • Fort Leopoldlaan
 • Schoonaerde vanaf het kruispunt met de Fort Leopoldlaan tot aan huisnummer 137
 • Parking langs Turnhoutsebaan (tegenover bedrijvenzone Koudijs)

Tarieven pendelkaart

Inwoners van Diest

 • Eén maand: 5 euro
 • Drie maanden: 15 euro
 • Zes maanden: 30 euro
 • Eén jaar: 60 euro

Niet-inwoners van Diest

 • Eén maand: 20 euro
 • Drie maanden: 60 euro
 • Zes maanden: 120 euro
 • Eén jaar: 240 euro

Zonder pendelkaart kan je in de bovenvermelde straten en parking parkeren van maandag tot en met vrijdag van 9 tot en met 18 uur, aan een tarief van één euro per uur. De eerste 30 minuten parkeer je gratis.

In het weekend, van vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 9 uur, is parkeren gratis.

Geef een reactie