Zeven Hagelandse gemeenten gaan straatverlichting ‘s nachts doven

Veel gemeentebesturen nemen maatregelen om de waanzinnig hoge kosten van energie in te perken. Straatverlichting is een evidente bron van besparing.

Na overleg met de gemeentebesturen gaat netbeheerder Fluvius in Baal, Begijnendijk, Aarschot, Westmeerbeek, Herselt en  Diest de openbare verlichting ‘s nachts volledig doven. Tussen 23 uur en 5 uur zal de straatverlichting er voorlopig niet meer branden. In Scherpenheuvel-Zichem wordt de verlichting ‘s nachts al lager selectief gedoofd maar ook daar zal dat nu vroeger, vanaf 23 uur, gebeuren. Scherpenheuvel-Zichem past echter geen algemene maar een selectieve afschakeling toe. Volgens schepen van openbare werken Jan Boeckx blijven de lichten op bepaalde gevaarlijke kruispunten en in de bebouwde kommen gewoon branden. Dat gebeurde overigens nu ook al. Toch zal dat selectief uurtje minder een besparing opleveren van 40.500 euro voor Scherpenheuvel-Zichem.

Het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem was een van de eersten in Vlaanderen die de openbare verlichting ‘s nachts beperkten. In 2015 al werd besloten om de straatverlichting selectief te doven van 24 uur tot  5 uur.  De laatste vier jaar heeft netbeheerder Fluvius er ongeveer 45% van alle straatlampen vervangen door energiezuinige LED-lampen.  Die operatie wordt de komende jaren verder gezet. Volgens burgemeester Manu Claes heeft de combinatie van beide maatregelen op 7 jaar tijd tot een halvering van het energieverbruik geleid. In 2014 was dat verbruik nog 1.440.169 KWh en in 2021 was het gezakt naar 701.686 KWh.
De jaarlijkse kost voor de openbare verlichting bedroeg 207.000 euro in 2021 . In 2014 was dat nog 270.000 euro. Hoewel de totaalkost voor het lokaal bestuur gedaald is, is de impact van de gestegen energieprijzen duidelijk zichtbaar.

Bekkevoort, Linter, Zoutleeuw, Kortenaken, Tielt-Winge en Geetbets beslisten eerder al om de straatverlichting vanaf 1 december langs de gemeentewegen te doven van zondag tot donderdag telkens van 23 uur tot 5 uur. Tijdens de weekendnachten blijft de verlichting er aan.

2 comments

  • briers ghislain

    Weeral show politiek : 1 ernstig incident dat door deze verlichting kon vermeden worden , zal meer kosten , zowel in energie , als i n kostprijs , als in menselijk leed , dan het doven van deze verlichting bespaart .

  • briers ghislain

    weeral show politiek : één ernstig incident , dat door deze verlichting vermeden kon worden , zal meer kosten aan energie , financieel , en menselijk leed , dan dit doven van lichten kan besparen .

Geef een reactie