Losloopzone voor honden is eerste fase in uitbouw gigantische bosspeelzone

Vorig weekend werd een nieuwe losloopzone voor honden in Scherpenheuvel-Zichem open gesteld. Die is afgebakend in de bossen van Averbode Bos en Heide, op het perceel tegenover de parking van Het Moment. Dat is makkelijk. Hondenbaasjes die met de wagen komen, kunnen hun voertuig daar achter laten. Gewoon de straat oversteken en je bent er. Denk er wel aan dat die parking een blauwe zone is. Je moet dus wel je parkeerschijf leggen.

De oppervlakte van de losloopzone is iets groter dan 1 hectare. Ze is opgedeeld in een gedeelte voor kleine hondjes en puppy’s en een zone voor andere honden. De toegangen zijn klassiek beveiligd met een sas waar je de hond kan aan- en aflijnen. De losloopzone heeft een hellend oppervlak. De inrichting is natuurlijk gebleven met omgevallen bomen en struiken. Er is een centraal geplaatste rustbank waar de hondenbaasjes de volledige site kunnen overzien.

Opvallend! De losloopzone is over de volledige oppervlakte omzoomd met een dubbele afsluiting. De schapendraad is aangevuld met kippendraad. Die heeft kleinere openingen waar kinderen bijvoorbeeld hun handen niet kunnen door steken.

Schepen van dierenwelzijn Lieve Renders opende de hondenlosloopzone in Averbode.

De volledige site is afgespannen met een dubbele bedrading van zowel schapendraad en kippengaas.

De losloopzone is uitgebouwd op een heuvelzone. Boven op de heuvel is een zitbank waar je het terrein volledig kan overzien.

Speelbos

De losloopzone voor honden is een eerste fase in de ontwikkeling van een veel ruimere natuurlijke site van ongeveer 15 hectare aan de voet van de Weefberg. Daar wordt de volgende maanden een speelbos aangelegd waar een multimovepad doorheen slingert. Dat pad is ongeveer 2 kilometer lang en het verbindt 12 plaatsen waar kinderen sportieve uitdagingen kunnen aangaan. Je kan hieronder een animatie zien van die twaalf speelzones.
In de rest van het bos kunnen de kinderen zich creatief uitleven. De ingang van het nieuwe speelbos bevindt zich in de Boonstraat, vlakbij basisschool de Vlindertuin en de nieuwbouw van scouts Averbode. Daar komt onder meer ook een buitenklasje voor de school.

Het speelbos is in principe klaar tegen de zomer van 2023. De ontwikkeling is een mogelijk dankzij een samenwerking tussen het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem, Natuurpunt en het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

One comment

Geef een reactie