Sterrenchefs geven eindejaarsmenu van 24 buurtrestaurants een boost

Sterrenchef Thijs Vervloet verruilde dinsdagmiddag zijn prestigieuze habitat van restaurant Colette aan de Vijvers in Averbode voor de keuken van het buurtrestaurant Beverbeekhuis in Diest. Thijs Vervloet is in Vlaams-Brabant het gezicht van de campagne Buurtopjebord.be. Voor die campagne slaan 10 organisaties uit de sociale economie, die samen goed zijn voor 24 buurtrestaurants en foodmakers, de handen in elkaar.

De bedoeling van de campagne is om in iedere provincie een feestelijk menu samen te stellen dat voor iedereen, ook voor mensen in financiële armoede, betaalbaar is. De menu’s worden samengesteld door vijf sterrenkoks van NorthSeaChefs, een organisatie die de vraag naar en het aanbod van Belgische vis wil stimuleren. In Vlaams-Brabant is dat dus Thijs Vervloet, in Antwerpen trekt Bart Gils van restaurant Signatuur de campagne, in Limburg is dat Jo Lemmens van restaurant U, in Oost-Vlaanderen is Broes Tavernier van restaurant ’t Vijfde Seizoen aan zet, West-Vlaanderen heeft geen sterrenkok maar daar werkt men samen met VORK uit Kortrijk.

Met twee Michelinsterren een een score van 16,5 bij Gault-Millau is Thijs Vervloet op relatief korte tijd een van de meest gewaardeerde en invloedrijkste meesterkoks in Vlaanderen geworden. Dinsdagmiddag begeleidde hij het keukenteam van de maatwerkbedrijven De Vlaspit en Met Sense Zij mochten voor de eerste keer de culinaire hoogstandjes die chef Vervloet gecreëerd had, klaar maken. Thijs Vervloet en zijn sous-chef regisseerden die kooksessie met zeer veel geduld en oog voor detail. De meesterkoks deden daarbij geen enkele toegeving op kwaliteit. Ze wilden duidelijk een norm zetten en die ligt best hoog.

Evident is dat niet. Het team van de Vlaspit is deels samengesteld uit mensen uit de sociale economie, deels uit vluchtelingen. Zij werken onder leiding van An Slock en dat is wel iemand met een stevige reputatie in de keuken.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Thijs Vervloet beklemtoonde dat hij het bijzonder belangrijk vindt dat iedereen tijdens de feestdagen kan genieten van het betere culinaire werk. Hij vond de ervaring om met mensen uit een ander cultuur samen te werken en hen wat métier mee te geven ook bijzonder waardevol.

Het moest er dinsdagmiddag ook meteen knal op zijn in het Beverbeekhuis. De organisatie had namelijk drie gereputeerde en mondige mensen uitgenodigd om de maaltijd te proeven. Zanger-componist Guy Swinnen, burgemeester Christophe De Graef en schepen van Welzijn Monique de Dobbeleer schoven aan tafel samen met de equipe die de maaltijd bereid had. Je kan onderaan een paar foto’s bekijken.

Als voorgerecht kreeg het gezelschap een velouté van kastanje, mousse van eendenlever en knolselder met crumble van gerookte kastanje.

Als hoofdgerecht was er noordzeevis met jonge prei, kwartelei en graanmosterd en als dessert een kerststronk “Grand Mère”.

Dat menu kan je in de loop van de volgende weken ook zelf gaan proeven.

  • Op vrijdag 16 december staat de creatie van chef Vervloet op de kaart in het Beverbeekhuis in Diest.
  • In De Heerlyckheid in Scherpenheuvel kan je het menu de ganse maand december bestellen
  • Op zaterdag 31 december en zondag 1 januari kan je de gerechtjes van de sterenchef bestellen in Het Moment in Averbode.

Bij de 24 deelnemende buurtrestaurants gekoppeld aan dit initiatief, zijn ondertussen meer dan 150 werknemers tewerkgesteld. Het aanbod op Buurtopjebord.be is dus niet zomaar een eindejaarmenu. Door er te bestellen, steun je integraal de sociale economie. Mensen die om het even welke reden, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen een zinvolle job in zo’n buurtrestaurant, maar winnen vooral hun zelfvertrouwen terug
Zij zorgen op hun beurt voor betaalbare en lekkere maaltijden voor mensen uit de buurt. In het Beverbeekhuis bijvoorbeeld, kan iedereen terecht voor een betaalbare en gezonde maaltijd maar mensen in financiële armoede genieten er van een speciaal verlaagd tarief. Dat wordt geregeld door het OCMW van Diest.

Geef een reactie