Nieuwe steigers en nieuw kassalokaal maken roeien weer mogelijk in Halve Maan

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant herprofileert al enkele jaren het gebruik van de provinciale domeinen. In dat kader krijgt het provinciedomein Halve Maan in Diest er volgend jaar een nostalgische activiteit bij. De provincieraad heeft namelijk de herinrichting van de steigers en van het kassalokaal van de roeivijvers goedgekeurd.

Roeien was al enkele jaren niet meer mogelijk in het domein. De steigers waren onveilig en het kassalokaal was aftands geworden en aan vervanging toe. Er is nu beslist om een volledig nieuw, weliswaar beperkt houten kassalokaal te voorzien, waar een medewerker kan zitten om de roeiactiviteit te organiseren en waar tickets aangekocht kunnen worden. Aansluitend aan dit lokaal wordt een beperkte overdekte buitenruimte voorzien, om natte reddingsvesten en peddels te stockeren. Wanneer de activiteit gesloten is kan deze buitenruimte afgesloten worden, zodat alle materiaal degelijk en netjes afgesloten is.

Die nieuwe constructie wordt niet ingepland op de plaats waar ze momenteel staat. De steigers en het kassalokaal liggen daar het grootste deel van de dag volop in de zon en er is nauwelijks schaduw. In de zomer kan het daar dus erg warm worden wat niet ideaal is. Bovendien zijn de wandelroutes op het domein gewijzigd sinds de zwembadzone in de zomerperiode afgesloten wordt. Daardoor is er minder passage aan de huidige locatie van de roeisteigers.
Verder is de beschikbare zone tussen de betonnen keerwand en de vijverrand vrij smal en langgerekt wat een aangename herinrichting van de zone op deze locatie bemoeilijkt.

Op basis van al die overwegingen wordt de inplanting van de steigers en het kassalokaal verschoven van de noordelijke oever naar de oostelijke oever van de roeivijver. Op die plaats is er voldoende ruimte rond het kassalokaal om beplanting aan te brengen. Hier is overigens wel schaduw en dat maakt deze locatie, zeker in de zomer, veel geschikter.

Naast het nieuwe kassalokaal wordt een nieuwe steiger in hout gebouwd waar de gebruikers veilig in en uit de kajaks en waterfietsen kunnen stappen.

De vlotten die momenteel voor teamactiviteiten gebruikt worden door een externe firma krijgen ook een nieuwe plaats in deze zone. Dat zal niet aan de nieuwe steiger zijn maar op aparte plek aan de oever waar je naartoe kan via een pad met betonnen stapstenen.
Om tijdens de zomerperiode, wanneer de zwembadzone afgesloten is, wandelaars de mogelijkheid te bieden om helemaal rond de roeivijver te stappen wordt een verharding in dolomiet voorzien aan de noordwestelijke oever van de vijver, grenzend aan de afsluiting rond het zwembad.

De kostprijs van het project bedraagt 265.590,90 euro, BTW inbegrepen. Het budget is ingeschreven in de begroting van het jaar 2023. De werken zullen 40 dagen duren.


Geef een reactie