Halve Maan Diest krijgt een bijkomende avontuurlijke speelzone

Provinciedomein Halve Maan evolueerde vorig jaar naar een gedeelte dat betalend is en een gedeelte van het domein dat gratis kan gebruikt worden. Die opdeling is gevolg van de nieuwe visie op de inrichting van de domeinen. Die visie staat niet heel expliciet neergeschreven maar op basis van een aantal contacten en gesprekken lijkt de inrichting van het gratis gedeelte van het domein kort aan te sluiten bij het toekomstmodel voor de provinciedomeinen.

Kort samengevat, de sites moet evolueren naar een groene kindvriendelijke long aan de stadsrand waar zachte recreatie en evenementen mogelijk zijn en waar ook water manifest aanwezig is. Of dat water dan zwemwater is en hoe dat zwemwater er gaat uitzien is zowel in Diest als in Kessel-Lo nog volop ter discussie.

Creatieve speelzones zijn alleszins een ankerpunt voor de provinciedomeinen. Vorig jaar werd de tot op de vezel versleten speelzone Marsianenland in de Halve Maan in Diest vervangen door de nagelnieuwe site Ravotburcht. Veel natuurlijke materialen, zitbankjes die uitkijken op de speelzone en deels inclusieve speeltuigen vatten de inrichting ervan samen. Gezinnen uit de omgeving lijken die evolutie wel te appreciëren. De bezoekersaantallen voor het gratis gedeelte van het domein stijgen sterk. Zelfs in die mate dat extra speelzones nodig zijn. Het provinciebestuur wil ingaan op die vraag. Naast Ravotburcht komt er volgend jaar een tweede avontuurlijke speelzone die Lommerijck zal heten. Die naam zegt meteen ook iets over de inplanting ervan.

Lommerijck is een wat lager gelegen zone op het oostelijk deel van het domein. Het is een mooie schaduwrijke plek waar nu al een wandelpad doorloopt, maar gezien de afwezigheid van speeltoestellen is er eerder weinig passage. De zone is vrij vochtig en loopt occasioneel onder water. Deze wat afgelegen plek vol loofbomen leent zich volgens het provinciebestuur uitstekend voor de aanleg van een natuurlijk en avontuurlijk hindernissenparcours waardoor het speelaanbod op het domein kan worden uitgebreid.

Voor de realisatie van het project heeft de provincie 148.225 euro gebudgetteerd. Dat bedrag is BTW inclusief.

Geef een reactie