Geen Black Friday bij Unizo Diest, percentage van verkoop gaat naar door brand getroffen scouts

In de aanloop naar Black Friday komt Unizo Diest met een opvallend statement. De handelaarsvereniging bloklettert dat zij expliciet niet mee doen met de wereldwijde hype van consumptiegedreven kortingen. In de plaats daarvan gaan de leden van Unizo in Diest een percentage van hun verkoop die ze op vrijdag 25 en zaterdag 26 november realiseren, wegschenken aan de scouts van Sint Lut. Die verloren enkele weken geleden zowat hun ganse inboedel bij een felle brand.

Ilse Broux van Het Kookdepot legt uit dat Unizo met deze actie de klanten wil overtuigen om hun aankopen te doen bij de lokale ondernemers. Een deel van die aankopen vloeit terug naar een warm lokaal project. Dat is echter niet het enige argument. Black Friday zorgt ieder jaar indirect voor een gigantische opstoot van CO2 uitstoot omdat consumenten massaal online bestellen en al die bestellingen moeten daarna voor het grootste deel met koeriers geleverd worden. Door je aankopen lokaal te doen, steun je dus niet enkel een sociaal project maar het is ook goed voor het klimaat.

Hoe de actie concreet verloopt bepaalt iedere handelaar voor zichzelf, volgens ilse Broux. De meesten zullen inderdaad een percentage van hun omzet storten maar ze kunnen er ook voor kiezen om een forfaitair bedrag te doneren. Als alle bijdragen verzameld zijn, zal Unizo het totaal bedrag bekend maken dat wordt overgemaakt aan de getroffen jeugdvereniging.

De deelnemende handelaars kan je herkennen aan de affiche die specifiek voor deze actie gemaakt is.

Geef een reactie