Zes Hagelandse gemeenten doven straatverlichting op weekdagen

De huidige energiecrisis dwingt ook de lokale besturen tot snelle en ongewone maatregelen. Vanaf 1 december 2022 zullen de gemeenten Bekkevoort, Linter, Zoutleeuw, Kortenaken, Tielt-Winge en Geetbets de straatverlichting doven langs de gemeentewegen. Dat gebeurt enkel op weekdagen van zondag tot donderdag telkens van 23 uur tot 5 uur. Tijdens de weekendnachten blijft de verlichting branden. De zes gemeenten willen op die manier de kost van energie beperken.

Netbeheerder Fluvius heeft verschillende scenario’s uitgewerkt voor steden en gemeenten om het elektriciteitsverbruik van openbare verlichting te verminderen. De zes gemeenten beslisten in te gaan op het gratis voorstel van Fluvius om de straatverlichting te doven van zondag tot donderdag tussen 23u en 5u. Op de gewestwegen (N-wegen) zal de openbare verlichting blijven branden.

Dit aangepast brandschema voor de openbare verlichting leidt tot +- 37% minder energieverbruik op jaarbasis.

Veiligheidsgevoel

Veel mensen associëren duisternis met gevaar en menen dat het veiligheidsgevoel erop achteruit gaat. De ervaring van andere gemeenten waar de straatverlichting al jaren gedoofd wordt, leert echter dat dit niet het geval is. Automobilisten rijden trager wanneer de wegen niet verlicht zijn en zien tegenliggers beter afkomen. Inbrekers vallen beter op als ze zich verplaatsen doordat er geen andere lichtbronnen zijn.

De zes lokale besturen gaan in samenwerking met politiezone Hageland en politiezone Getevallei de inbraakcijfers en het aantal verkeersongelukken nauw opvolgen. In het voorjaar zal er in de zes betrokken gemeenten een evaluatie gebeuren van de maatregelen en de gevolgen ervan.

Geef een reactie