Leerlingen van 950 klassen in Vlaams-Brabant gaan zelf witloof telen

De provincie Vlaams-Brabant en het Praktijkpunt Landbouw in Herent gaan ook dit jaar opnieuw promotie maken voor witloof bij de jongere generatie. Dat gebeurt met witloofboxen waarmee ze in de klas zelf witloof kunnen kweken. 950 leerkrachten hebben zo’n witloofbox besteld. Er zit een teeltkit, een handleiding en lesmateriaal in.

Leerlingen die aan de slag gaan met hun box, kunnen na drie tot vier weken hun eigen kropje oogsten. Het is uiteraard de bedoeling dat ze het witloof daarna ook gaan proeven en op die manier de fijne maar heel eigen smaak ervan leren kennen.

Witloof is ook echt een product van bij ons maar de consumptie ervan zakte fel in. 20 jaar geleden aten de Belgen nog gemiddeld 4 kilogram witloof per jaar. We waren daarmee de grootste witloofconsument ter wereld. Volgens cijfers van studiebureau GfK Belgium is dat vandaag gedaald tot 3 kilogram per persoon. Vooral bij de jongeren en gezinnen met jonge kinderen is witloof minder populair geworden. Nochtans is witloof heel gezond en rijk aan voedingsvezels.

Geef een reactie