Consul en ambassadeur van Moldavië op bezoek bij Roemeniëcomité Diest

Het Roemeniëcomité in Diest trok in de maand september al voor de 32ste keer naar het adoptiedorp Apold. De Roemeense adoptiedorpen ontstonden in het jaar 1989. In december van dat jaar brak in het land een volksopstand uit waarbij uiteindelijk president Nicolae Ceaucescu en zijn vrouw Elena zouden geëxecuteerd worden.

Na de val van net regime werd pijnlijk duidelijk da de Ceaucescu’s vooral goed voor zichzelf hadden gezorgd op kap van de eigen bevolking. Veel mensen in het land leefden in bittere armoede en ze hadden nauwelijks toegang tot moderne voorzieningen. Dat leidde tot een golf van solidariteit in West-Europa. Onder meer in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en ook in ons land gingen steden en gemeenten Roemeense dorpen adopteren. Dat verliep via de Actie Roemeens Dorpen.

In Diest werd de jaarlijkse hulpmissie naar Apold jarenlang getrokken door Nand Reniers. Toen hij in juni 2021 overleed nam zijn makker Jos Uytterhoeven het van hem over. Een mooier eerbetoon kon je Nand niet geven.

Ondertussen is in Vlaanderen een platform gegroeid dat zich richt op de ontwikkeling van het duurzaam en solidair samenleven van tussen Vlamingen en Roemenen. ADR-Vlaanderen organiseerde vorige zaterdag een contactdag in Diest. Er waren 45 deelnemers onder meer uit De Panne, Lier, Kinrooi , Meerhout ,Herent ,Tessenderlo , Geel en Turnhout. Maar voorzitter van ADR-Vlaanderen Jozef Geubels, burgemeester van Diest Christophe De Graef en voorzitter van het Roemeniëcomité Jos Uytebroek mochten ook belangrijk politiek volk verwelkomen. In de latere voormiddag kwamen de ambassadeur en de consul van Moldavië langs.

Het tweede gedeelte van de bijeenkomst ging vooral over toerisme in Roemenië en Moldavië. Voor Roemenië werden voornamelijk de fietsreizen en wandeltochten op maat gepromoot . Voor 2023 staan er 3 op het programma in 3 verschillende regio’s zoals De Banaat, Marmures en de Karpaten, waar men dan ook het adoptiedorp Apold aandoet.

 In de namiddag was er dan nog een geleide wandeling door Diest.

Geef een reactie