Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost zoekt 40 vrijwilligers en organiseert infosessies

Brandweervrijwilliger, het is een knelpuntengagement geworden. In de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost zijn ze op zoek naar zo’n 40 bijkomende mannen en vrouwen in zeven kazernes. Het gaat over Aarschot, Diest, Haacht, Landen, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen. Enkel post Leuven draait volledig op beroepspersoneel en zoekt dus geen vrijwilligers. De nood is het grootste in de kazerne van Landen maar ook alle andere kazernes kunnen nieuwe mensen gebruiken.

Er zijn uiteraard wel wat voorwaarden verbonden aan een engagement als brandweervrijwilliger. Een van de cruciale eisen is de mogelijkheid om na een oproep snel in de kazerne te zijn zodat de aanrijtijd gerespecteerd wordt. Die aanrijtijd is voor iedere kazerne anders. Je kan een overzicht zien op het schema hieronder.

Om in aanmerking te komen als brandweervrijwilliger moet je eerst een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen in een brandweerschool. Je krijgt dat attest als je slaagt voor een competentietest, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. Je kan die testen best even op voorhand nalezen en je er eventueel op voorbereiden. Je vindt de informatie over de proeven en de data waarop ze plaats vinden op www.brandweer.be. De brandweerschool organiseert de proeven.

Binnen de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost beseffen ze dat veel kandidaten met vragen zitten. Om daar een direct en een duidelijk antwoord op te geven organiseren de brandweerteams in zowat alle kazernes een reeks infosessies.

Een overzicht van alle data:

  • Brandweerpost Aarschot: 26.11.2022 van 9 uur tot 12 uur
  • Brandweerpost Tienen: 10.12.2022 van 9 uur tot 12 uur of van 14 uur tot 17 uur
  • Brandweerpost Scherpenheuvel-Zichem: 10.12.2022 van 10 uur tot 12 uur
  • Brandweerpost Overijse: 14.12.2022 vanaf 19 uur
  • Brandweerpost Diest: 17.12.2022 van 9 uur tot 12 uur
  • Brandweerpost Haacht: 17.12.2022 van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur
  • Brandweerpost Landen: 17.12.2022 van 14 uur tot 17 uur
  • Brandweerpost Diest: 19.12.2022 vanaf 20 uur
  • Brandweerpost Scherpenheuvel-Zichem: 20.12.2022 van 19 uur tot 21 uur
  • Brandweerpost Scherpenheuvel-Zichem: 27.12.2022 van 14 uur tot 16 uur

Als je het FGA behaalt en je wordt aangeworven als vrijwilliger moet je eerst nog een opleiding voltooien aan de brandweerschool. Je krijgt ook een specifieke training in je eigen kazerne. Pas daarna kan je effectief mee op interventie.

Geef een reactie