De Vlaspit maakt kaarsen van koffiegruis

Of je koffiegruis kan verwerken tot kaarsen? Dat kan. Meer zelfs, het gebeurt al.
Vier partners hebben maandag in Scherpenheuvel een project voorgesteld waarbij ze in het eerste jaar na de start 5000 kaarsen willen produceren met olie die afkomstig is van gedroogd koffiegruis. Die vier partners zijn het arbeidszorginitiatief Oostrem, maatwerkbedrijf De Vlaspit, de circulaire start-up More2Coffee en de webshop People Made.

Aan grondstof is er alvast geen gebrek. 90% van de Belgen drinkt minstens 1 kopje koffie per dag. Maar slechts 20% van de gebruikte koffiebonen bereikt dat kopje. De rest is afval. Bijna alle koffiegruis belandt momenteel in de verbrandingsoven als restafval of wordt ingezameld als gft-afval en nadien vergast tot bio-gas. Koffiegruis zit echter boordevol waardevolle nuttige stoffen, zoals olie, vezels, eiwitten, anti-oxidanten en andere actieve bestanddelen. Een enorm economisch potentieel dus, dat tot op vandaag quasi onbenut blijft.

Plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals de site Gasthuisberg van het UZLeuven, produceren dus een gigantische berg koffiegruis. De vzw Oostrem was al langer aan bak om daar iets zinvols mee te doen. Toen Herman Bellemans van Oostrem in contact kwam met Frederik Muylle en Dimitri Strybos van More2Coffee werd dat idee heel concreet. More2Coffee wil koffiegruis omzetten in nieuwe grondstoffen met toepassingen in onder meer verzorgingsproducten, cosmetica en maakmaterialen. En nu dus ook kaarsen. Voor dat laatste schuift ook directeur van De Vlaspit Stefan Rutten mee aan tafel. Het project kreeg ondertussen ook een naam: circulatte.

De mensen van Oostrem halen ieder jaar 4 ton koffiegruis op in Gasthuisberg. Laten we wel wezen! Dat is slechts een fractie van wat er in Gasthuisberg weg gekieperd wordt. Maar meer kunnen ze voorlopig niet verwerken.
Ze spreiden dat gruis uit in dunne lagen in een serre. Als er voldoende ventilatie is droogt het zaakje vrij snel op. Belangrijk voordeel, ze moeten bij Oostrem geen extra energie inzetten.

Uit dat gedroogde koffiegruis wordt olie geperst. Dat gebeurt voorlopig nog bij More2Coffee. Naast olie levert de verwerking van het gruis ook perskoek op. Daar wordt onder meer nu al zeep mee gemaakt maar de toepassingen zijn nog veel breder. De perskoek wordt gebruikt als substraat voor de kweek van oesterzwammen maar het wordt ook gebruikt voor de productie van platen en 3D printdraad.

De koffie-olie vertrekt dan naar maatwerkbedrijf De Vlaspit waar de kaarsen gemaakt worden. Uiteraard is er een kaars die naar koffie ruikt maar er is er ook eentje voor de liefhebbers van thee en van cederhout.

De kaarsen van de Vlaspit hebben een brandtijd van meer dan 50 uur. Dat is veel meer dan wat de gemiddelde industrieel geproduceerde kaars te bieden heeft. De kaarsen hebben ook een zeer lage ecologische voetafdruk. Ze worden gemaakt met 100% plantaardige wax van Europese origine, zonder paraffine. De kaarsen zitten in een kaarsglas dat geüpcycled is van een bierfles. De verpakking is van duurzaam graspapier.
Er zitten geen artificiële pigmenten in de kaars waardoor die een natuurlijke “latte” kleur heeft en een zuivere verbranding zonder rook garandeert. De geur van de kaars is natuurlijk want er zitten enkel pure essentiële oliën in.

De productie van de kaars is ondertussen gestart. Bij De Vlaspit maken ze die kaarsen nog hoofdzakelijk handmatig. Dat kan je zien in het filmpje hieronder.

De verkoop van de kaarsen zal vooral gebeuren door More2Coffee maar er is een belangrijke rol weg gelegd voor de webshop www.doeners.be/people-made. Dat is een platform dat de producten van een veertigtal maatwerkbedrijven en arbeidszorginitiatieven in Vlaams-Brabant ondersteunt. People Made stelt onder meer pakketten samen met een combinatie van producten van verschillende bedrijven. Volgens Greet De Wulf van People Made is het platform niet alleen succesvol bij particulieren. Steeds meer bedrijven vinden de weg naar dit warme sociale initiatief, bijvoorbeeld voor de aankoop van relatiegeschenken of eindejaars cadeau’s.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt ‘circulatte’ met 40.000 euro vanuit het subsidiereglement voor sociaal ondernemerschap. Volgens gedeputeerde An Schevenels is ‘circulatte’  een uitzonderlijk verhaal. Naast het sociale aspect toont het project ook het belang van de circulaire economie aan, iets wat de provincie ook ontzettend belangrijk vindt.

2 comments

Geef een reactie