Uiteindelijk toch geen asbest vrijgekomen bij brand in Bruidstraat in Diest

Bij de brand van vorige woensdag in het lokaal van de scouts van Sint-Lutgardis in Diest, is uiteindelijk geen asbest vrijgekomen. Dat blijkt uit een bericht van burgemeester Christophe Degraef en van stad Diest op Facebook.

Tijdens het blussen van de brand gaf het team van hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost aan dat het dak van zo’n 30 m² oppervlakte mogelijk asbest kon bevatten. In zo’n geval wordt onmiddellijk de asbestprocedure toegepast.

De straten die in de potentieel gecontamineerde zone liggen en de voertuigen die daar stonden werden preventief gereinigd. Dat gebeurde ook al met een aantal percelen grond die in de omgeving liggen. Bij die reiniging werd een professionele firma ingeschakeld.

Uiteraard werden er ook stalen genomen. De uitslagen van de analyses daarvan kwamen deels vorige zaterdag al binnen en die waren geruststellend. Er was geen spoor van asbest te vinden. Ook de andere resultaten zijn nu bekend en ook die blijken negatief.

Hoe dat kan, vraag je je misschien af? Wel, de Belgische producent van de zeer populaire golfplaten begon midden van de jaren tachtig met de productie van een tweede lijn platen waar geen asbest inzat. Bovendien werden asbesthoudende platen verboden vanaf 2001. Het is nog steeds niet bekend wanneer de platen in de Bruidstraat geplaatst werden maar alleszins zijn de analyses duidelijk. Er zit geen asbest in de roetdeeltjes.

Op basis van die resultaten wijzigen ze in Diest het plan van aanpak. Voor de verdere schoonmaakwerken, vooral op de plaats van de brand zelf, is de hulp van een professionele saneringsfirma niet langer vereist. Bij deeltjes van de brand die omwonenden zelf nog zouden vinden, is er ook geen enkele reden tot ongerustheid.

Wie toch nog met vragen zit kan contact opnemen met Karolien Winderix, dienst Integrale veiligheid, via karolien.winderix@diest.be of 013/35.32.27.

Geef een reactie