Gele dozen worden allicht in de ganse eerstelijnszone Demerdal verdeeld

Het stadsbestuur van Aarschot gaat in op het voorstel om alle thuiswonende 65-plussers in de stad en de deelgemeenten, een gele doos ter beschikking te stellen waar ze alle belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens in bewaren die nuttig kunnen zijn voor medische hulpverleners, brandweer en politie kunnen. De actie gebeurt in samenwerking met de Eerstelijnszone Demerland.

Het is de bedoeling dat de gele brooddozen in de koelkast bewaard worden. Dat is een makkelijke vindplaats
voor de hulpdiensten. Bij de gele doos horen ook stickers die je aan de binnenkant van je voor- of achterdeur kan kleven. Zo weten hulpverleners dat ze in de koelkast een gele doos kunnen vinden.

Standaard zitten in de gele doos een medisch fiche, een fiche vermiste persoon en twee stickers, verduidelijkt Katrien Verschueren van ELZ Demerland. De fiche vermiste persoon is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken. 65-plussers voegen zelf nog hun meest recente medicatieschema toe, een kopie van hun identiteitskaart en andere belangrijke informatie. Zorgprofessionals kunnen waar nodig helpen om de fiches in te vullen en de gegevens up-to-date te houden.

Schepen van Welzijn en Senioren Nicole Van Emelen bevestigt dat alle thuiswonende 65-plussers vanaf volgende week een brief ontvangen over de gele doos. Die brief bevat ook een afhaalstrook waarmee ze vanaf 1 december tot en met 31 januari hun gele doos gratis kunnen afhalen bij hun apotheek, het Zorgloket of in het lokaal dienstencentrum Orleanshof.

Het voorstel over de gele dozen werd in zowat iedere gemeenteraad in Vlaanderen aanvankelijk voorgesteld door een gemeenteraadslid van N-VA. Het voorstel kon zeker niet overal op evenveel enthousiasme rekenen. Onder meer in Diest heeft bevoegd schepen Monique De Dobbeleer de discussie erover systematisch op de lange baan geschoven. Uiteindelijk is de al dan niet invoering van de gele doos verschoven naar de eerstelijnszone en daar lijkt verantwoordelijke van de ELZ Demerland Katrien Verschueren zich resoluut als een voorstander van het project te positioneren. Tijdens de voorstelling van de gele dozen in Aarschot meldde zij dat er een exemplaar voor iedere thuiswonende 65-plusser in de ganse zone beschikbaar is. Dat betekent dus dat de dozen, naast in Aarschot, ook kunnen verdeeld worden in Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Bekkevoort en Begijnendijk.

Geef een reactie