Dertig jaar Chilly Willy in Den Hemel, met gastoptreden van blueslegende Johnny Mastro

Voor liefhebbers van pure kwaliteitsblues gaat Den Hemel in Zichem volgende donderdag zijn naam helemaal waar maken. Verwacht geen rijstpap met gouden lepelkes maar wel swingende soul en bluesritmes met af en toe een rauw kantje. Chilly Willy Loony Goony & the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits, da’s twee monden vol maar de eerste twee woorden volstaan om te weten wat je kan verwachten. Dertig jaar geleden, in de zomer van 1992, was de in Zichem wereldberoemde Gille aan de gang om een soortement free podium op te tuigen. Hij kwam nog een openingsact te kort. De Gille regelde zowat zijn ganse levenswandel aan de toog van de cafés op de markt van Zichem. Niet toevallig zat ook den Huibbe aan dezelfde toog en die loste dat probleem meteen ter plaatse op. In zijn hoofd bedacht hij een bluesband die uiteindelijk nog moest opgericht worden maar dat was een detail. Op 3 augustus 1992 staan Chilly Willy op het podium van café Oep de Met. De band zal later uitgroeien tot het beste wat België gedurende vele jaren te bieden heeft in de bluesmuziek. Bijna 20 jaar later, in november 2011, spelen deze klasbakken hun voorlopig laatste concert. Muziek plakt hen echter te veel op het vel. Ze beginnen terug te repeteren en ondertussen touren ze alweer langs de tofste podia in eigen land en het niet al te verre buitenland.

Volgende donderdag spelen ze een thuismatch in Den Hemel in Zichem. Ze vieren hun dertigste bestaansjaar en dat wordt geheid een memorabel feestje. Gelukkig kan het Hageland de dag nadien uitslapen.

Dat zal voor veel hemelbezoekers nodig zijn want na Chilly Willy neemt de Amerikaanse blueslegende Johnny Mastro & Mama’s Boys het over. Johnny Mastro begon al op zijn negende mondharmonica te spelen. Veel decennia later is hij wereldwijd een van de beste virtuozen op dat instrument. De Mama’s Boys ontlenen hun naam aan bluesclub Babe’s & Ricky’s Inn in LA. De club was eigendom van Mama Laura Gross die de bandleden ook onder haar hoede nam. Een band die zo lang bestaat verandert al eens van bezetting. Een van de bandleden die Johnny Mastro leerde kennen in de Babe’s & Ricky’s Inn was Smokehouse Brown. Na al die jaren speelt hij nog steeds bij de band maar net hij is er niet bij tijdens de Europese tournee. Smokey werd vorig week door een wagen van zijn fiets gemaaid en hij liep verschillende breuken op. Smoke wordt vervangen door zijn collega uit New Orleans Brent Johnson.

Johnny Mastro & Mama’s Boys spelen een soort rauwe rockende sound die sterk aanleunt bij de Chicagoblues. Je kan ze in België maar twee keer aan het werk zien. Ze geven verder ook optredens in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Polen.

Kaarten voor dit unieke optreden kan je kopen in Den Hemel en in dagbladhandel De Noene in Averbode, bij den Huibbe dus. Je betaalt 15 euro in voorverkoop en 17 euro aan de kassa. Studenten betalen slechts 10 euro.

One comment

Geef een reactie