Verkeershinder door heraanleg Stationsplein en Turnhoutsebaan in Diest

Nu de fietsenparking en het nieuwe busstation operationeel zijn, breekt er een nieuwe fase aan in de vernieuwing van de stationsomgeving in Diest: de heraanleg van het stationsplein en het tweede deel van de Turnhoutsebaan. Daardoor is er vanaf maandag 7 november geen plaatselijk verkeer mogelijk via de Antwerpsestraat.

Beleefplein voor reizigers en omwonenden

Tijdens de zomervakantie zijn de werken aan de riolering van de Turnhoutsebaan gestart. In samenwerking met de stad Diest voert Aquafin er vernieuwingswerken uit. Het legt een gescheiden stelsel aan, waarbij afvalwater en regenwater apart afgevoerd worden. Aansluitend vernieuwen ze nu het ganse wegdek en het stationsplein.

Schepen van Openbare Werken Bart Stals legde eerder al uit dat men ongeveer 30% van het Stationsplein zal ontharden en ingroenen. Het is de bedoeling om er een beleefplein van te maken waar ook handel en horeca kunnen openbloeien.

Gewijzigd verkeer tot juli 2023

 • Gemotoriseerd verkeer vanuit Molenstede, Schaffen en Deurne moet vanaf 7 november een omleiding volgen via de Fort Leopoldlaan, naar de Citadellaan (keren aan de rotonde) en zo terug richting Turnhoutsebaan om de grote stationsparking, het nieuwe busstation en de handelaars in de buurt te bereiken.
 • Gemotoriseerd verkeer vanuit Webbekom (en Kaggevinne) volgt de signalisatieborden van aan de rotonde Hasseltsepoort, via de Leuvensepoort richting rotonde Citadellaan en zo verder naar de stationsparking, het nieuwe busstation en de handelaars in de buurt.
 • Voor voetgangers is er een omleiding voorzien naar het stationsgebouw vanaf de regenboogbrug.
 • Voor fietsers die via de Fabrieksstraat het station willen bereiken, geldt er een omleiding via de Schaluinstraat, Nijverheidslaan, Weerstandsplein, Antwerpsestraat. Daar volg je de signalisatie richting fietsenparking en perrons.
 • Voor gebruikers van de Kiss-and-ride stationsparking: pendelaars afzetten of ophalen kan op de stationsparking via de omleiding. Er zijn geen plaatsen voorbehouden, je kan wachten in je auto om je passagier af te zetten of op te halen.
 • Voor gebruikers van de Kiss-and-ride Antwerpsestraat: pendelaars afzetten of ophalen kan op een van de 5 voorziene parkeerplaatsen aan de Antwerpsestraat, tegenover het schoolgebouw van De Prins.
 • Mindervalideplaatsen voorbehouden op stationsparking: voor mensen met een handicap zijn er 7 plaatsen op de stationsparking. Deze vind je zo kort mogelijk bij het stationsgebouw, rechts gelegen als je de parking op rijdt.
 • De laadpalen voor elektrische wagens zijn tijdelijk niet bereikbaar, andere locaties vind je op: www.diest.be/laadpalen-elektrische-wagens.
 • De Cambio-deelwagen verhuist tijdelijk naar het Weerstandsplein.
 • Handelaars blijven bereikbaar tot aan de Gilbert Cluckersstraat. Volg de omleiding.
 • Bustraject: het is mogelijk dat De Lijn trajecten aanpast volgens de omleiding of tijdelijke haltes inlegt. Meer informatie vind je op www.delijn.be.

Vernieuwde stationsomgeving

De vernieuwing van de Turnhoutsebaan en het stationsplein door de Stad Diest kadert in een volledige heraanleg van de stationsomgeving. Samen met partners NMBS, Infrabel, De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Interleuven en de provincie Vlaams-Brabant werkt de stad er aan een functioneel en toegankelijk mobiliteitsknooppunt.

Geef een reactie