De smaakhal, een nieuwe trendy foodmarket in de historische Lakenhalle in Diest

Foodmarkets! In veel grote Europese steden vind je heel bekende voorbeelden van het fenomeen. Borough Market in Londen, de Foodhallen in Amsterdam en Street Food Thursday in Berlijn bijvoorbeeld. Vaak huizen die markets in een historische locatie.

Diest is niet echt een wereldstad maar ze hebben er binnenkort wel een foodmarket in een van de meest historische locaties van de stad. De Smaakhal is een nieuwe maandelijkse foodmarket in de Lakenhalle in Diest. Op zondag 20 november 2022 worden bezoekers er voor de eerste keer getrakteerd op een Hagelands dessertje uit de handen van NJAM-chef Jeroen De Pauw.

De Smaakhal verzamelt meer dan vijftien verkopers met vlees, groenten, fruit, brood, zoet, bier, wijn, kazen en kruiden, allemaal uit Diest en de regio. Je koopt er rechtsreeks bij de producent: eerlijke producten aan een eerlijke prijs.

Volgens schepen van Toerisme en goede smaak Geert Cluckers sluit De Smaakhal meteen ook aan bij de geschiedenis van het gebouw. Het was ook eeuwen geleden al een publieke plaats waar mensen samen kwamen en waar handel werd gedreven.

Maurits Vande Reyde, schepen van lokale economie, geeft nog mee dat iedere editie een andere invulling krijgt. De standhouders kunnen wisselen en de producten sluiten aan bij de seizoenen.

Op zondag 20 november is fruitbedrijf Distelmans alleszins van de partij met verse wintergroenten. Bierliefhebbers kunnen terecht bij brouwerij Bastion. Andresito’s zorgt voor stevige ginger lemon thee.

Elke editie van De Smaakhal krijgt een ander thema en daar horen ook telkens proevertjes bij. Tijdens deze eerste editie zorgt NJAM-chef Jeroen De Pauw voor een echt Hagelands dessertje, ter plaatste gemaakt overigens. Je moet er dan wel zijn tussen 15 en 17 uur. Het aantal proevertjes is beperkt tot 200.

Chocolade begijntjes

Visit Diest heeft ook een nieuw product in de rekken. Begijntjes in chocolade gemaakt door het chocoladeatelier Twerk Dit bedrijf zet mensen met autisme op een waardevolle manier aan ‘t werk zetten én ze gebruiken de fairtrade chocolade uit het Zuiden. Voor de eerste keer te proeven in De Smaakhal, vanaf dan ook te koop in de streekwinkel van Visit Diest.

De Smaakhal is een organisatie van Visit Diest en Shoppen in Diest, met ondersteuning van Jeugd in Diest, CC Diest, ak’Cent, Korte Keten en Straffe Streek.

Praktisch

De Smaakhal

  • Locatie: Lakenhalle, Diest
  • Verkoop, bar en muziek: van 11 tot 18 uur
  • Gratis toegang
  • www.visitdiest.be

2 comments

Geef een reactie