HayaBusa pakt nu al een zilveren medaille op het WK en is opnieuw favoriet voor goud in 2024

HayBusa, het topsporteam skydiven van defensie, is dinsdagnacht om 23 uur Belgische tijd tweede geworden in het wereldkampioenschap skydiven – open categorie – dat momenteel plaats vindt in het Amerikaanse Eloy in Arizona.

Die zilveren medaille op het allerhoogste niveau is een onwaarschijnlijk straffe prestatie. Hoezo, vraagt u zich misschien af. Die gasten winnen al jaren zowat alles wat hen op internationaal niveau voor de voeten geschoven wordt.

Dat klopt! Maar skydiven is een optelsom van talent, training, synchronisatie en ervaring. Te veel wijzigingen in de samenstelling van het viertal laat zich voelen in de resultaten. De broers David en Andy Grauwels waren jarenlang de sterkhouders van het team. Precies die twee zijn om uiteenlopende redenen uit het team gestapt of naar een andere rol geëvolueerd. Het vraagt tijd om hen op een succesvolle manier te vervangen maar het heeft er alle schijn van dat dit toch sneller gaat gebeuren dan wat algemeen gedacht werd. De tweede plaats in het Amerikaanse Eloy ten bewijze.

David Grauwels stopte in het voorjaar van 2020 als lid van de viermansformatie skydivers. De feitelijke teamcaptain was zopas papa geworden en dat speelde een belangrijke rol bij zijn beslissing om een minder prominente rol te gaan invullen bij HayaBusa. David werd cameraman van het team. Hij werd in de formatie vervangen door het Italiaanse supertalent Michele Silvi. Dat die snel op hetzelfde niveau zou komen als de veelvoudige wereldkampioenen van zijn nieuwe team, was duidelijk maar dat gebeurde uiteindelijk nog veel sneller dan verwacht. Minder dan een jaar na zijn inpassing in het team werd HayaBusa in augustus 2021 wereldkampioen in de open categorie in het Siberische Tanay. In november deden ze dat nog eens netjes over tijdens de militaire wereldkampioenschappen CISM in Qatar.

Vorig jaar, onmiddellijk nadat HayaBusa de militaire wereldtitel pakte, kondigde ook Andy Grauwels aan dat hij ermee kapte. Dat Andy zou stoppen zat er al een tijdje aan te komen. Hij was dankbaar voor de kansen die hij kreeg om van zijn hobby zijn beroep te maken maar uiteindelijk koos hij voor een andere manier van leven. Andy is momenteel coach-consultant in het skydive wereldje. Dat geeft hem de kans om in Spanje ver weg van de spotlights zijn eigen het leven te leiden. HayaBusa moest dus binnen het jaar opnieuw op zoek naar iemand met veel talent die snel beschikbaar kon zijn om zich dubbel te plooien en spijkerhard te trainen om het niveau van de ervaren veelvoudige wereldkampioenen te benaderen. Ze kwamen uit bij Neal Willems uit Zolder. Net als Michele Silvi was ook hij geen militair maar Neal legde snel zijn medische en psychologische proeven af bij defensie. Op 19 april 2022 begon hij aan zijn opleiding in Leopoldsburg. Ondertussen mag Neal zich militair noemen.

In juni 2022 vond het CISM wereldkampioenschap skydiven voor militairen plaats in het het Oostenrijkse Güssing. Omdat Neal Willems nog aan zijn opleiding bezig was nam David Grauwels zijn plaats in het team uitzonderlijk terug in. HayaBusa won dat tornooi eerder twaalf keer op rij en in Oostenrijk voegden ze daar een dertiende zege op rij aan toe.

Neal Willems had op dat moment 1800 sprongen op zijn conto maar de integratie in een topteam zoals HayaBusa vraagt een heel zware inspanning. Daar werd in de tweede helft van 2022 onmiddellijk werk van gemaakt maar de jongens zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Het team trok op stage naar Skydive City Zephyrhills in Florida en in hun nieuwe uitvalsbasis Skydive Spa.

Dat HayaBusa nog niet het niveau haalde van de vorige jaren bleek tijdens de Shamrock Showdown competitie in september 2022 waar ze tegen Arizona Airspeed uitkwamen. De Amerikanen waren jarenlang de taaiste challenger van HayaBusa maar in Florida waren ze zonder enige discussie de betere ploeg. Arizona Airspeed won de competitie met 262 punten tegen 212 voor HayaBusa. De Amerikanen wonnen ook alle tien manches.

Het was dan ook gespannen uitkijken naar de wereldkampioenschappen in Eloy. Daar moest het team niet alleen tegen Arizona Airspeed aan de bak maar zowat alle topteams waren er present. Het is dan ook een geweldige opsteker dat de jongens nu al een zilveren plak mee naar huis brengen. Al was er ook wel wat geluk mee gemoeid. De Fransen gingen in de voorlaatste ronde hopeloos aan de zwadder en dat kostte hen uiteindelijk zelfs een medaille. Qatar werd derde, Arizona Airspeed mocht eindelijk nog eens het Excalibur zwaard in de lucht steken. Dat zwaard is een soort wisseltrofee voor de wereldkampioenen skydiven.

De zilveren medaille met amper 300 trainingssprongen doet het beste verhopen voor de nationale skydivers. Het doel is altijd geweest om in 2024 opnieuw op het hoogste schavot te staan. De wereldkampioenschappen vinden om de twee jaar plaats. De volgende editie gaat door in Israël.

One comment

Geef een reactie