Glasvezelnetwerk moet Diest en Scherpenheuvel-Zichem razendsnel internet garanderen

Misschien heb je de grote blauwe pijlen al opgemerkt in Scherpenheuvel-Zichem en Diest. “Fiberklaar komt daar”, staat er op geblokletterd.

Het nutsbedrijf Fiberklaar wil op die manier de inwoners van beide steden warm maken om aan te sluiten bij het open glasvezelnetwerk dat het bedrijf momenteel uitrolt in Vlaams-Brabant.

Fiber is een draad van glas, zo dun als haar. Dankzij deze vezel kunnen grote hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over verre afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen. ​ ​ ​ ​ 

Via een verbinding met fiber heb je geen last van digitale spitsuren. De verbindingen zijn snel en stabiel en je krijgt de internetsnelheid die de internetprovider belooft. ​ 

Glasvezel heeft nogal wat voordelen. We doen steeds meer dingen tegelijk online: thuiswerken, gamen, films en series streamen, bestanden downloaden. Met fiberinternet kan je met het hele gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor toekomstige ontwikkelingen. ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

Fiberklaar wil tegen 2028 anderhalf miljoen huishoudens aansluiten, Eerder rondde Fiberklaar al een succesvolle campagne af in Zellik, deelgemeente van Asse. Nu staan ook Scherpenheuvel-Zichem en Diest op de lijst van aansluitbare gebieden van Fiberklaar. In een eerste fase gaat het om respectievelijk 6.684 en 2.854 potentiële huisaansluitingen.

Wanneer 20% van de inwoners in het aansluitbaar gebied voor 28 november 2022 interesse toont in een gratis aansluiting, maakt Fiberklaar dat gebied kosteloos fiberklaar. De woning laten aansluiten is zonder abonnementsverplichting maar geeft inwoners de optie om een glasvezelabonnement te nemen bij een van de deelnemende internetproviders.

Vrije keuze door het open netwerk ​ 

De werken veranderen niets aan eventueel bestaande internetaansluitingen. Fiberklaar biedt als nutsbedrijf zelf geen internetabonnementen aan maar laat providers toe om hun diensten aan te bieden via het open netwerk. Inwoners van Scherpenheuvel-Zichem en Diest die een huisaansluiting krijgen van Fiberklaar hebben dus de mogelijkheid om te bepalen welke provider het meest aan de wensen voldoet voor bijvoorbeeld internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming of telefonie. Daarnaast kan men eenvoudig veranderen van provider gezien de providers gebruikmaken van dezelfde infrastructuur. Momenteel kunnen inwoners al kiezen uit de diensten van Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet en later springen mogelijks andere providers nog op de fiberkar.

Fiberklaar overlegt met het gemeentebestuur om de werken waar mogelijk te combineren met andere infrastructuurwerken om eventuele overlast te vermijden. Een huisaansluiting van Fiberklaar bestaat uit een fiberkabel vanaf de straat tot in de woning, die eindigt in een fibercontactdoos waarmee de woning toegang krijgt tot het glasvezelnetwerk.

Informatiecampagne ​ 

Fiberklaar is in Scherpenheuvel-Zichem en Diest alvast gestart met een uitgebreide informatiecampagne. De inwoners kunnen bij Fiberklaar terecht met hun vragen over glasvezel en de aansluitingen. Zo is er op dinsdag 8 november onder andere een online infomoment om 19.30 uur en op dinsdag 15 november is iedereen welkom in gemeenschapscentrum den egger voor een fysiek infomoment om 19.00 uur. Inschrijven voor deze infomomenten kan via de website www.fiberklaar.be/scherpenheuvel-zichem waar ook alle informatie over de aanpak en de technologie staat.

Geef een reactie