Aziatische hoornaars gevonden en verdelgd in Aarschot

Herfst, dat betekent vallende bladeren en dat fenomeen heeft een onverwacht neveneffect. De Aziatische hoornaar bouwt zijn nest namelijk vaak in hoge bomen waardoor ze niet eenvoudig te vinden zijn. Maar als de bladeren vallen worden die nesten beter zichtbaar. In Aarschot aan de Sluiskensweg is er vorige zondag een nest gevonden en die werd ook meteen vernietigd door de Imkersgilde Sint-Ambrosius Aarschot, Baal en Omstreken en de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

De imkersgilde is overigens nog op zoek naar nesten van Aziatische hoornaars in Gelrode en Langdorp. Het gaat vaak om grote constructies tot 80 centimeter diameter met een opvallende opening aan de zijkant.

De Aziatische hoornaar komt uit zuidoost China. Het eerste exemplaar in België dook op in 2016. In 2017 werd de eerste wesp in Vlaanderen gezien. De soort breidt erg snel uit. Aziatische hoornaars hebben het gemunt op bijen en andere insecten en wordt beschouwd als een invasieve exoot. Ze vallen bijenkasten aan en roven die volledig leeg. Op de website http://www.vespawatch.be worden alle meldingen van Aziatische hoornaars gemonitord. Als je zelf een Aziatische hoornaar of een nest meent gezien te hebben kan je dat op die website melden. In België wordt de populatie beheerd door de nesten te verdelgen.

Geef een reactie