Busstation van De Lijn in Diest officieel geopend

Op maandag 17 oktober werd het nieuwe busstation van Diest officieel ingehuldigd. In dat station kunnen acht gelede bussen tegelijkertijd beschikbaar zijn. Er zijn nog twee speciale wachthaltes waar bussen hun vertrektijd kunnen afwachten zonder het andere busverkeer te hinderen.

Het busstation is veel toegankelijker voor andersvaliden en slechtzienden. Door de verhoogde perrons wordt het in- en uitstappen voor andersvalide personen eenvoudiger. Voor slechtzienden zijn de haltes uitgerust met een opstapvlak in rubbertegels met de bijhorende geleiding.

Het busstation biedt de reizigers ook veel meer comfort. Er is een moderne schuilinfrastructuur gerealiseerd en er zijn groene zones aangeplant wat voor een aangenamer beleving zorgt. De site is erg overzichtelijk en vlotjes bereikbaar en dat zorgt voor een comfortabel gevoel.

Sander Wouters van De Lijn verduidelijkte nog dat het busstation pas op 31 oktober operationeel wordt voor reizigers. Vanaf einde 2022 worden de lijnen vanuit het nieuwe station opgenomen in het digitaal aanbod van De Lijn.

Volgende fase: de heraanleg van het Stationsplein

Na de realisatie van het nieuwe station voor de bussen van De Lijn kan de volgende fase starten om van het station van Diest een hoogwaardig regionaal vervoerknooppunt te maken waar openbaar vervoer en privé vervoer mekaar kunnen aanvullen. Die volgende fase is de heraanleg van het stationsplein waar tot nu het busstation van De Lijn was. Die werken zijn ten laste van de stad Diest. Schepen Bart Stals beklemtoont dat de site voor ongeveer 30% zal onthard worden. Er wordt ook maximaal ingezet op vergroening. Het plein moet een beleefplein worden waar handel en horeca en aangenaam wonen gecombineerd worden. Het Stationsplein zal ook geïntegreerd worden met het nieuwe station van De Lijn.

Vlaams-Brabant evolueert naar een duurzame mobiliteit

Gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant An Schevenels plaatste het project in een bredere context. Zij noemde mobiliteit een uitdaging voor de provincie. Die mobiliteit moet vooral duurzaam en groener worden. Daarom besteedt de provincie veel aandacht aan de inrichting van de stationsomgevingen en aan de aanleg van fietssnelwegen. Diest is het derde station dat op die manier wordt aangepakt. Eerder kregen Aarschot en Haacht al een grondige remake. An Schevenels liet ook vallen dat er momenteel gesprekken over de heraanleg van de stationsomgeving lopen met het stadsbestuur van Tienen.

Geef een reactie