Open VLD Scherpenheuvel consolideert bestuursploeg

De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn pas in 2024 maar veel lokale partijen zijn ondertussen toch al met de voorbereiding ervan begonnen. De eerste namen van de lijsttrekkers worden bekend gemaakt en bij een aantal partijen wordt het bestuur herschikt.

Open VLD in Scherpenheuvel-Zichem heeft begin oktober bestuursverkiezingen georganiseerd. De uitslag daarvan is ondertussen bekend. De leden hebben blijkbaar veel vertrouwen in de bestuursploeg die eerder al aan zet was want er verandert nauwelijks iets in de samenstelling ervan.

Marc Distelmans begint aan zijn tweede mandaat als partijvoorzitter. Huidig eerste schepen in Scherpenheuvel-Zichem Kris Peetermans is partijsecretaris. Nathalie Vounckx regelt de financiële kant van de zaak. Zij is opnieuw aangesteld als penningmeester. Er zijn twee ondervoorzitters verkozen. Dat zijn Eddy Mattheus en Jelle Verbiest.

Voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen 2024

Officieel zijn er nog geen namen voor de kieslijst bekend gemaakt maar die lijst zal voor Open VLD allicht getrokken worden door Kris Peetermans.

De gemeenteraadsverkiezingen verlopen in 2024 volgens een stevig gewijzigde regelgeving.

Er is voor de eerste keer in België geen verplichting meer om te komen stemmen. De politieke partijen zullen dus veel sterker moeten inzetten op het motiveren van hun leden en hun stempubliek, om dat toch te doen.

De lijsstem heeft vanaf 2024 enkel nog belang als een stem voor de partij. De procedure om die lijststemmen te verdelen tussen de kandidaten die het hoogste op de lijst stonden als die nog stemmen nodig hebben om een mandaat op te nemen, gaat op de schop. Lijststemmen leveren dus geen persoonlijk voordeel meer op voor de kandidaten. In principe heeft daardoor de plaats op de lijst ook geen belang meer, al blijft er allicht een psychologische impact om naar de kop van de lange lijst met namen te kijken.

Wat dan weer wel in steen gebeiteld werd, is wie er burgemeester moet worden. Dat was vroeger in principe onderwerp van onderhandeling, al was dat bij de meeste partijen op voorhand al uitgemaakt. In de nieuwe regeling krijgt de grootste fractie gedurende twee weken het initiatiefrecht om een coalitie te vormen. Als dat niet lukt gaat dat initiatiefrecht naar de tweede grootste fractie. Als er een coalitie gevormd wordt, is de man of vrouw met de meeste stemmen in die coalitie de nieuwe burgemeester.

Geef een reactie