Lokale en hogere overheden werken samen om meer zwembaden te realiseren

Zwembaden…het is een thema dat in veel gemeenten in Vlaams-Brabant de gemoederen al langer beroert. Zowel in Leuven als in Boortmeerbeek zijn recent interessante ontwikkelingsmodellen op de tafel gekomen waarbij de lokale overheid samenwerkt met een hogere overheid om een zwembad te realiseren. Dat gebeurt telkens in het kader van een ruimer project, waarbij de lokale overheid enkel mee betaalt voor het zwembadgedeelte.

In Boortmeerbeek legt het bestuur een denkpiste op tafel om mee te participeren in de bouw van een zwembad op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade. Sport Vlaanderen wil daar een nagelnieuw multisportsportcomplex neerpoten met de klemtoon op watersporten. Er komt een 50meter bad voor topsportzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo. Dat is uniek voor Vlaams-Brabant. Daarnaast komt er een golfsurfbad van ruim 100 meter en op de centrale vijver komen uitgebreide kabelskibanen. Het binnenzwembad komt aan de overkant van de centrale wandelas.

Burgemeester bevestigt belangstelling om te participeren

De Bergbeek zal opengelegd worden, waardoor er tussen de parking en de rest van het domein een groene, natuurlijke buffer ontstaat. Er wordt een verbinding gemaakt tussen het historisch zwembad en de grote vijver en het oude pompgebouw wordt afgebroken.

ROB-TV stuurde een reporter naar Boortmeerbeek om er te gaan praten met burgemeester Karin Derua. Die bevestigde dat het bestuur overweegt om te participeren in het project van Sport Vlaanderen maar wel enkel in de bouw van het zwembad. Het totale project gaat 46 miljoen euro kosten en de bouw ervan zal nog vijf jaar duren. Het 50meter bad gaat 21,7 miljoen euro kosten. De kostprijs voor de bouw van het golfsurfbad wordt geraamd op 14 miljoen euro en de kabelskibanen zouden ruim 1 miljoen euro kosten. De rest van het budget dient voor de buitenaanleg, de restauratie van het openluchtzwembad en de bijkomende gebouwen.

De gemeenteraad van Boortmeerbeek spreekt zich op 24 oktober uit of ze participeren in de bestelling van een haalbaarheidsstudie voor het project. Die studie dient om het project af te toetsen naar technische haalbaarheid, financiële impact en mogelijke samenwerkingsverbanden. De studie bevat ook een ruimtelijke analyse op vlak van ecologie, recreatie en erfgoed.

Stabsbestuur Leuven wil participeren in aanleg zwemvijver in provinciaal domein

In Leuven dook recent een interessante piste op in het kader van de gewijzigde visie van de provincie over het provinciaal domein in Kessel-Lo. Burgemeester Mohamed Ridouani dropte een idee in de media waarin het lokale bestuur zou participeren in de aanleg van zwemvijver in het provinciaal domein. Ridouani bevestigt dat het bestuur over dat idee in gesprek is met het provinciebestuur.

Geef een reactie