Heraanleg Koning Albertstraat in Diest pas in 2023 en met een veel duurder prijskaartje

De voorbereidingen voor de heraanleg van de stoepen en de parkeervakken in de Koning Albertstraat in Diest waren in februari van dit jaar helemaal in kannen en kruiken. Op maandag 14 februari, Valentijnsdag met name, kwamen de werknemers van de aannemer, de bvba Audenaert uit Laarne, echter niet opdagen. De firma bleek uiteindelijk in faling te zijn en dus moesten de geplande werken uitgesteld worden en moest ook de gunning opnieuw worden opgestart.

Er werd eerst gesproken over een paar maanden uitstel maar dat zal uiteindelijk ongeveer een jaar worden. Het stadsbestuur in Diest bereidt momenteel die nieuwe gunning voor. Het is de bedoeling om de werken in de loop van 2023 uit te voeren maar in de huidige omstandigheden zal dat een flinke slok meer kosten. De prijs van de meeste materialen en energie zijn structureel hoger. Hoeveel die meerprijs is, zal pas blijken na de dat de offertes binnen zijn.

De heraanleg van de stoepen in de Koning Albertstraat zal gebeuren volgens het concept dat eerder ook in de winkel-wandelzone werd gebruikt. De stoepen blijven op dezelfde hoogte als de rijbaan maar ze worden aangelegd in gekleurde klinkers die voetgangersvriendelijk zijn en ook voor mensen met een beperking of mensen die een rolwagen gebruiken, geen hinderpaal vormen. Op een paar plaatsen werd die inrichting al uitgetest. Dat is het geval aan de kruising met de Hallestraat en de Suikerpotstraat. Op die twee punten werd de aanleg van de winkel-wandelzone doorgetrokken.
Bij de herinrichting van de parkeerplaatsen worden meer plaatsen voor andersvaliden en twee laad- en loszones voorzien. Onder meer aan het vroegere postgebouw komen extra parkeerzones voor fietsen.

Samen met de heraanleg van de rijbaan en de stoepen zullen de nutsmaatschappijen Fluvius en de Watergroep en de verschillende telecomoperatoren hun leidingen vervangen. Ook zij moeten hun plannen dus bijstellen.

Geef een reactie