Mercedes-Benz showt 500-tonner op Truckshow in Bekkevoort

Windturbines. Er zijn voor- en tegenstanders maar de opwekking van alternatieve energie is cruciaal voor de gezondheid van onze planeet. De hittegolven die we momenteel meemaken tonen dat duidelijk aan.

De opbouw van die windmolens gebeurt met zwaar materiaal. Er zijn onder meer speciale vrachtwagens nodig om de grote onderdelen van die turbines op de werven te krijgen. Op de truckshow in Bekkevoort kan je een Actros van Mercedes-Benz gaan bekijken die 500 ton kan trekken maar ook kan duwen. De optie om zowel een gewicht te trekken als te duwen is vooral handig bij ronde punten. Het is niet altijd simpel om daar met zo’n uitzonderlijk transport te passeren en de combinatie van de twee functies maakt dat makkelijker. In een aantal situaties worden die opties ook gecombineerd ingezet. Geert Groeninckx is Technical Sales Support Trucks bij Mercedes-Benz Trucks Belgium. Hij bestuurt die kolos en hij geeft ook opleiding aan collega’s die met dat uitzonderlijk transport de baan op gaan. De expertise van Geert is al ingezet in een situatie waarbij drie vrachtwagens samen een gewicht van 1500 ton hebben verplaatst.

“De opleiding die we geven gebeurt vooral op de baan zelf”, zegt Geert. “De bestuurders die met deze vrachtwagens rijden hebben meestal veel ervaring. Wij rijden een aantal keer mee om hen de specifieke kenmerken van die zware trucks mee te geven. Dat is bijna altijd nachtwerk. Als die mannen afspreken dat ze om 1 uur vertrekken is dat ‘s nachts en niet na de middag.”

Volgens Filip Van Thielen, Key Account Manager Connectivity bij Daimler Trucks, zijn dat soort van trucks een snel groeiend segment. Dat heeft onder meer te maken met de bouw van de windmolenparken maar ook op grote werven zoals Oosterweel worden dit soort van trucks veelvuldig ingezet. Het gaat dan over trucks met een capaciteit tussen 180 en 500 ton. Die worden specifiek uitgerust in functie van de opdrachten die ze moeten aankunnen.

Geef een reactie