Slimme verkeersborden wijzen weg naar best bereikbare parking in Leuven

Verkeersexperts wijzen er al langer op dat automobilisten die op zoek zijn naar een beschikbare parkeerplaats een van de belangrijkste oorzaken zijn van verkeersbewegingen in de binnenstad. Met de moderne technologie kan dat nochtans efficiënt worden opgelost en dat is wat in het najaar in Leuven gaat gebeuren.

Stad Leuven zal dan nieuwe, dynamische ledschermen plaatsen op vijftig locaties in de stad. Die zullen automobilisten informeren over de beschikbare parkings in de buurt en de beste reisweg er naar toe. Dat gebeurt op basis van de locatie waar de automobilist zich op dat moment bevindt.
Die slimme borden moeten het voor bezoekers makkelijk maken om de kortste weg naar een parking in de buurt te vinden en tegelijk wil men het zoekverkeer inperken. Door automobilisten goed te informeren zodra ze Leuven binnen rijden, is het mogelijk om onnodig autoverkeer in de stad terug te dringen. De nieuwe borden melden het aantal beschikbare parkeerplaatsen, de beste reisweg naar de parking en de reële reistijd op dat moment.

Op de huidige borden staat enkel de naam van de parking en een kleine display waarop het aantal vrije parkeerplaatsen is aangegeven. De nieuwe schermen zullen toelaten om veel meer informatie te delen. Ze zijn volledig digitaal en geven altijd de actuele situatie weer. Afhankelijk van de verkeerssituatie wordt het bijvoorbeeld mogelijk om op het ene moment het autoverkeer de stadsring naar rechts te geleiden richting parking De Bond en op een ander moment naar links richting parking Philipssite. Er kunnen ook andere boodschappen op de borden verschijnen en het is zelfs mogelijk om een omleiding grafisch inzichtelijk te maken.

De borden zullen ook informatie verschaffen over het verkeer in het algemeen, calamiteiten of grote omleidingen bij evenementen. De schermen maken deel uit van een nieuw verkeersgeleidings- en parkeermanagementsysteem. Met dit initiatief wil Leuven inspelen op de huidige én de toekomstige noden op het gebied van verkeersmanagement- en analyse.

In totaal komen er 39 volledig dynamische borden en 11 semi-dynamische borden op in totaal vijftig locaties. Het nieuwe systeem moet operationeel zijn in het najaar. Tot dan blijft het merendeel van de huidige displays in gebruik. In de toekomst willen ze in Leuven de informatie ook ontsluiten via apps en in-car communicatie. De stad bekijkt nog of ze op termijn ook informatie over openbaar vervoer en deelmobiliteit kan integreren in de borden.

2 comments

  • briers ghislain

    ik ga al jaren niet meer met de wagen naar Leuven . Tot de busterminal in tielt en dan de bus op , of vanuit Aarschot met de trein .Al dat electronisch gedoe kost veel geld ( daar verdient iemand wat aan , boven en onder tafel ) en zorgt niet voor extra parkeerplaatsen .Het zorgt er ook niet voor dat je 5 km moet rijden om naar een plaats 300 m verder te geraken ..

  • En de parking beleid is een ramp geworden!. Vroeger was altijd een pakingwachter aan DeBond parking om de mensen te helpen… Nu geen kat. Uren zoeken naar iemand of wachten .. een ramp. Ik ga liever elders shoppen of uitstappen dan in Leuven

Geef een reactie