Summerjam, de creatieve mix van straatcultuur, verkast naar de Warande

Straatcultuur is hot. Skaten, funky beats, pleintjesbasket, breakdance, kleurrijke graffiti, een eigen taaltje en een urban dresscode. Dat is kort samengevat wat je op zaterdag 30 juli geserveerd krijgt bij Summerjam in Diest.

Summerjam bestond al in 2002. Zeven vrienden die zelf jarenlang pleintjesbasket gespeeld hadden begonnen met de organisatie van een tornooi. Kleinschalig en zonder veel poeha maar het was plezant en dus deden ze het ieder jaar opnieuw. Tot in 2007. Het werk en de familie zorgden voor andere prioriteiten. Het tornooi verdween maar de goesting bleef.

In 2018 paste het plaatje opnieuw in mekaar. Summerjam werd weer op de affiche gezet, deze keer op de citadel en in een XL-versie. Straatcultuur was ondertussen een internationaal fenomeen en daar speelden de gasten van De Strooperij, want zo noemden ze zichzelf ondertussen, creatief op in.

De nieuwe formule had een breder aanbod, een betere infrastructuur, meer financiële mogelijkheden en een professionele aanpak.

Op zaterdag 30 juli is er weer een editie van Summerjam. De vierde in de nieuwe formule. 2020 kon niet doorgaan omwille van de pandemie.

Opvallend is dat de organisatoren kiezen voor een andere locatie. Ze verkassen van de citadel naar de Warande. Mede-organisator Jan Havermans legt uit dat de opbouw op de citadel erg arbeidsintensief was. De basketpleintjes, de skateramps, de breakdancepodia en zelfs de volledige cateringruimte moeten daar van nul opgebouwd worden.

Aan de Warande is het veel eenvoudiger. Er ligt een superknap skateterrein, er is een basketveldje en de muren van het warandestadion dienen als graffitiwall. De breakdance kan doorgaan in het unieke amfitheater. Op de ganse site werden deze coole terrasjes neergepoot. Gezinnen met jonge kindjes kunnen de nagelnieuwe speeltuin gebruiken voor hun ukjes. Toch was er ook hier nog heel wat werk op de plank. De organisatoren hebben een soort brug gebouwd van waarop de jury de skatecompetitie kan beoordelen. Tegenover die brug staat de DJ-booth. Na de skatecompetitie kan de brug gebruikt worden als podium om op te dansen.

Het programma van Summerjam even overlopen:

 • Van 10 tot 20 uur: Graffiti artiesten met enkele van de beste graffers in Vlaanderen.
 • Om 11 uur start de skatecontest voor -11 jaar
 • Ook om 11 uur is er een Start To Break workshop door U2S Crew
 • Om 12 uur is er een breakdance workshop door Frans- ene wereldkampioen Dany Dann
 • Om 13 uur strart de skatecontest voor -15 jaar
 • Ook om 13 uur starten de breakdance battles “The Legacy League. De finales zijn rond 17.30 uur.
 • Om 13.30 uur is er kids initiatie basketbal
 • Om 14.30 uur zijn er 3 tegen 3 basketwedstrijden tornooi
 • Om 15.00 uur start de skatecontest voor + 15 jaar
 • Om 17.00 uur start de inline skatecontest.
 • Ook om 17.00 uur starten de finales en is er “beat the beat” met Da Musica Funky live music.
 • Om 21.00 uur start de open air party Die duurt tot 02.00 uur.

Een druk programma dus maar je kan ook gewoon de ganse dag komen rondhangen, genieten van de zon en de fijne sfeer. Summerjam is gratis en de prijzen van drankjes blijven erg democratisch.

Je kan hier een lange reeks foto’s bekijken van de editie 2021.

Geef een reactie