Fietsparking in centrum Leuven voortaan 24/24 open en 72 uur gratis

Vanaf maandag 1 augustus is de fietsenparking onder het Rector De Somerplein in Leuven 24 uur op 24 toegankelijk. Bovendien kunnen fietsers er vanaf dan hun fiets 72 uur gratis stallen. De voorbije jaren betaalde je nog 3 euro voor een overnachting. Op die manier wil de stad fietsparkeren onder het Rector De Somerplein aantrekkelijker maken. De fietsenstalling krijgt de komende weken nog een opfrisbeurt.

De vzw Velo staat vanaf dan ook in voor het dagelijks beheer en onderhoud van de fietsenparking. De fietsenparking onder het Rector De Somerplein opende tien jaar geleden in 2012. Voor het beheer en onderhoud doet de stad een beroep op een externe dienstverlener. Het contract met de uitbater loopt eind juli 2022 echter af. De stad ging daarom op zoek naar een nieuwe uitbater, specifiek in de sector van de sociale economie. Dat werd dus de Leuvense vzw Velo. 

Momenteel sluit de parking van zondag tot en met woensdag om 12 uur ‘s nachts en om 3 uur ‘s nachts op donderdag, vrijdag en zaterdag. Dat is binnenkort dus verleden tijd. Wie dan een avond op stap gaat op de Oude Markt, zal zich niet langer zorgen moeten maken over het sluitingsuur.

De fietsenparking zal elke dag bemand zijn tussen 9 en 19 uur, behalve op wettelijke feestdagen. Daarnaast overzien camera’s de volledige ruimte van en rond de fietsenstalling.

Opfrisbeurt

De voorbije tien jaar werd de fietsenstalling intensief gebruikt. Daardoor zijn nu onderhoudswerken nodig. De stad grijpt de komst van de nieuwe uitbater aan om de fietsenstalling de komende weken een opfrisbeurt te geven. In augustus zal de stalling daarom regelmatig deels gesloten zijn om die werken te kunnen uitvoeren. De stad voert het onderhoud gefaseerd uit zodat er steeds rekken beschikbaar blijven. Tijdens grote evenementen zal een maximum aan fietsenstallingen bereikbaar zijn.

Fietssteunpunt

Velo zal ook het fietssteunpunt uitbaten zodat fietsers er kleine herstellingen kunnen laten uitvoeren en onderdelen zoals lichtjes en sloten kopen. Het fietspunt zal vanaf september geopend zijn en dat van maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 19 uur en van 9 tot 13 uur op zaterdag.

Velo heeft een honderdtal mensen in huis die ze zelf opleiden, begeleiden en werkervaring laten opdoen. De uitbreiding richting Rector de Somer past helemaal in de strategie om in Leuven meerdere punten te hebben waar mensen terecht kunnen met hun fiets of om een fiets te huren. Het is volgens directeur van vzw Velo Jos Vandikkelen, de bedoeling om deze fietsenstalling uit te bouwen tot een volwaardig fietspunt.

Toiletten

De openbare toiletten zullen vanaf augustus enkel toegankelijk zijn tijdens de bemande uren, dus tussen 9 uur en 19 uur – behalve op wettelijke feestdagen. Op die manier wil de stad de kans op vandalisme beperken. De voorbije dagen waren ze gesloten voor onderhoudswerken. De stad zal nauwlettend toezien op de netheid en de politie houdt een oogje in het zeil.

Ruimte reorganiseren

De fietsenparking onder het Rector De Somerplein telt momenteel 550 plaatsen voor gewone fietsen, 35 plaatsen voor elektrische fietsen met tien gratis laadpunten en tien plaatsen voor buitenmaatse fietsen. De komende maanden gaan de stad en Velo bekijken of het wenselijk is om de ruimte te reorganiseren. Mogelijk komt er meer ruimte voor buitenmaatse fietsen.
Ook buurtbewoners kunnen in de parking terecht. Als ze een abonnement afsluiten, kunnen ze hun fiets er langer dan 72 uur te stallen. Een jaarabonnement kost 75 euro en kun je afsluiten bij een medewerker van Velo ter plekke. Op die manier fungeert de fietsenstalling ook als buurtfietsenstalling.

Aan de fietsenparking is ook een mobipunt, waar je onder meer elektrische deelbakfietsen en deelbuggy’s kunt ontlenen, pakjes kunt verzenden en ophalen in de pakjesautomaat van bpost en boodschappen of persoonlijke spullen kunt bewaren in één van de 189 lockers, waarvan acht met koelfunctie.

Geef een reactie