Defensie levert personeel aan 5 ziekenhuizen na brand in Aarschot

Het is ondertussen bijna een week geleden. Op vrijdag 22 juli werd het rusthuis Sint-Rochus in Aarschot geconfronteerd door een zware brand die allicht werd aangestoken. Alle bewoners werden geëvacueerd. Dat betekent dat 162 personen diezelfde nacht nog een ander onderkomen moesten krijgen. Eén persoon overleefde de brand niet, elf anderen werden bevangen door de rook en moesten voor verzorging naar een aantal ziekenhuizen.

Bij de interventie kwam een breed netwerk van federale en lokale hulpverleners ter plaatse. Op zaterdag na de brand deed burgemeester Gwendolyn Rutten ook nog een beroep op defensie. Dat gebeurde in het kader van de activering van het rampenplan van Vlaams-Brabant.

Defensie levert onder auspiciën van het provinciecommando, steun aan verschillende hospitalen. Er werden vijf verplegers en twaalf ambulanciers ontplooid naar de ziekenhuizen Stuivenberg, Erasmus, Middelheim, Gasthuisberg en Virga Jesse. In principe zullen zij tot 29 juli mee instaan voor de verzorging van de bewoners van Sint-Rochus. De militairen werken in een wachtsysteem, in shifts van 8 uur, en ze leveren de steun die de ploegen ter plekke vragen. In totaal zal deze hulpoperatie ongeveer 84 mandagen bedragen, gespreid over 7 dagen.

De militairen van dit steundetachement komen allemaal uit eenheden van de Medische Component, specifiek het 23 Medisch Bataljon, het 14 Medisch Bataljon en het Medisch Competentiecentrum.

Geef een reactie